новини детски

Начало | новини детски | Национален шампионат по безопасно шофиране за деца и подрастващи ще се проведе в София

Национален шампионат по безопасно шофиране за деца и подрастващи ще се проведе в София

Аз детето | 2019-08-08

Национален шампионат по безопасно шофиране за деца и подрастващи ще се проведе в София

На 17 и 18 август пред стадион „Георги Аспарухов“ в София по време на III кръг от Националния шампионат по автомобилизъм на Затворен маршрут се организира и шампионат по „Безопасно шофиране“ за деца и младежи до 18 години, съобщават от БНР. Състезанието ще даде възможност на децата да видят как на практика се шофира безопасно като се качат в специални за целта картинг автомобили, както и какво знаят от Правилника за движение по пътищата.

Пред БНР Росен Даскалов, мениджър на „София Кар моторспорт“ коментира, че контролът в критични ситуации на пътя, както и добрите рефлекси е най-добре да се придобият на възраст между 13 и 15 години, защото тогава те ще останат завинаги. Той е забелязал също така, че когато детето кара картинг известно време се научава да има контрол в критични ситуации, като дрифт и пързаляне. Тези умения помагат на детето в последствие да стане отличен шофьор. Росен Даскалов споделя също, че „Българската федерация по картинг предлагаме въвеждане на час по безопасност на движението. Единствено Финландия има въведена такава система – децата се обучават от малки и, завършвайки образованието си, те вече са и шофьори. Следвайки този модел, направихме Национален шампионат по безопасно шофиране за деца и юноши, който се проведе в рамките на „Писта Русе“ – 2019 през юни. Участниците управляваха картинг в присъствието на инструктор. Имаше наказателни точки, решаваха листовки и след това ги класирахме и наградихме, наравно с професионалните пилоти, участващи в „Гран при – Русе“.

Според организаторите създаването на състезателна среда отлично мотивира подрастващите да се интересуват от това как могат да шофират безопасно в бъдеще и да станат отговорни участници в движението. Затова целта им е да създадат центрове, които да обикалят по-малките населени места, за да може поне два пъти в годината да се провежда съревнование по безопасно шофиране във всички области на страната.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град