Лаборатория

Начало | Лаборатория | Науката може да е сладка с "каменни" бонбони

Науката може да е сладка с "каменни" бонбони

Аз детето | 2014-07-23

Науката може да е сладка с "каменни" бонбони

Този експеримент-рецепта, който ще ви покажем сега е много интересен, защото чрез него ще видите и сладката страна на науката. Чрез този експеримент ще ви покажем как можете да си направите много интригуващи "каменни" бонбони от захар, които освен вкусни са и прекрасен научен експеримент. Но преди да започнете знайте, че трябва да сте въоръжени с много търпение, защото този експеримент може да отнеме до една седмица, но пък е забавно да се гледа как захарните кристали нарастват с течение на времето. Също така имайте предвид, че точното количество на захарен сироп, който ще използвате зависи от големината на буркана, който имате. Ако искате да направите няколко бонбони използвате и същото количество буркани и двойна или тройна доза от захарния сироп. И не забравяйте, че е важно внимателно и точно, стъпка по стъпка да следвате инструкциите, за да получите желания резултат.

Съставки:

  • 2 чаши вода
  • 4 чаши захар
  • ароматизиращи екстракти с аромат на лимон или шоколад 1/2-1 ч.л. или масло (по желание)
  • оцветител за храна (по желание)
  • стъклен буркан
  • дървен шиш или дебен конец


Време е за вкусния експеримент:
1. Подгответе вашите материали: измийте стъкления буркан обилно с топла вода, за да го почистите. Нарежете дебел памучен конец с няколко сантиметра по-дълъг от височината на буркана и закрепете единия му край за молив или просто вземете дървени шиш пак малко по-големи от буркана. Преметнете молива през ръба на буркана и конеца нека влезе вътре така че да докосва дъното му. Прикрепете кламер за този край на конеца, който е на дъното на буркана, за си гарантирате че той ще виси надолу и няма да мърда. За по-лесно можете да използвате дървен шиш като основата за скалните си бонбони.
2. Намокрете конеца или дървения шиш и го овъргаляйте в малко захар, така че да се покрие целият. Тази база ще даде на кристалите нещо, за което да "хванат", когато започнат да своето формиране. Оставете конеца или шиша настрана, за да изсъхне, докато вие приготвите захарен сироп.
3. Внимание за тази стъпка нека някой ви помогне. Поставете водата в тендежрка на котлона и я оставете да заври. Започнете добавяне на захар. Добавяте една чаша и разбърквате докато се разтвори, добавяте още една и разбърквате докато се разтвори и така докато не добавите всички. Може би ще забележите, че е необходимо повече време, за да се разтвори захарта след всяко добавяне, но това трябва да е точно така. Продължете да разбърквате и варите сиропа, докато всяка захар, която е била добавена е напълно разтворена. След това свалете сиропа Свалете от котлона.
4. Ако използвате цветове или есенции, добавете ги в този момент и пак разбъркайте, ако пък нямате такива екстри, продължете натам.
5. Оставете захарния сироп да се охлади за около 10 минути, след което го изсипете в подготвения буркан. Спуснете захаросания конец или шиш, докато не докосне дъното.
6. Внимателно поставете буркан на хладно място, далеч от пряка светлина, където може да седят необезпокояван. Покрийте отгоре хлабаво с найлон или кърпа.
7. След само няколко часа трябва да започнете да виждате захарни образуващите се захарни кристали. Ако обаче това не стане до 24 часа ще трябва да повторите всичко отново, защото явно нещо се е объркало.
8. Но ако всичко е наред оставете каменният ​​бонбон да расте, докато придобие желаният от вас размер. След като е достигнал размера, който искате, извадете го и го оставете да изсъхне за няколко минути, след това го изяжте или го увийте в найлон, за да го запазите за по-късно.

Това е всичко. И ви съветваме като едни истински експериментатори да наблюдавате всеки ден вашият вкусен експеримент и да записвате какво става с него, повярвайте ни интересно е.

Как се получава това?
Два различни метода помагат на вашия бонбон да стане такъв. Първият вие създавате сами като правите свърхнаситен захарен сироп, който сте разтворили при определена температура и след това сте го оставили да се охлади. Този сироп е, както го наричат учените "нестабилен", защото съдържа повече разтворено вещество (в случая захар) отколкото ако захарта не беше разтворена във водата. Този сироп, който изливате в буркана при охлаждането си образува т. нар. утайка. Този метод се нарича утаяване.
Вторият се нарича сгъстяване. При него с течение на времето, водата се изпарява бавно от захарния сироп. И тъй като тя прави това, захарта, която не може да се изпари и остава там става по-наситена и захарните молекули "виждайки" позната за тях среда, а именно пръчката или конеца със захар се събират там. Това събиране и съответно нарастването на бонбона става молекула по молекула. Ако сте го оставали за 8 дни вашият бонбон ще съдържа един квадрилион (1,000,000,000,000,000) захарни молекули.

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град