приказки от деца

Начало | приказки от деца | Най-хубавият коледен подарък

Най-хубавият коледен подарък

Мария Костадинова | 2016-12-15

Най-хубавият коледен подарък

Край едно селце в една малка къщичка живеело малко момиче. То се казвало Маргарита. В селото имало много сняг, който една седмица не спирал да вали. Нямало кой да го почисти. Всички хора се придвижвали много трудно. Къщурката в която живеела малката Маргарита, била близо до гората от която всяка зима излизали вълци да търсят храна. Родителите на детето нямали пари за коледна украса. Затова те се задоволявали с малък крив връх на елха, който баща ѝ бил отсякъл преди да натрупа снегът. Връхчето било украсено с гирлянди от изсъхнали пуканки и сгънати топчета от салфетки и станиол. Момиченцето имало стари дрехи. Баща му отивал в гората, за да улови нещо, с което да се прехранват и дърва за огрев. Майка му готвела.

Оставало по-малко от седмица до Коледа, когато Маргарита пишела своето писмо до Дядо Коледа. Тя не искала много, а просто да види добрият старец и да бъде здрава и щастлива.

Вече оставало ден преди Коледа и всички се вълнували. Снегът вече бил натрупал преспи и замръзнал. Хората не можели да отворят вратите си. А къщурката в която живеело момиченцето започнала да поддава и им станало още по-студено. Вечерта преди Коледа се чували песни от селото и техният звън стигал до тяхната къща. Когато родителите на момиченцето си легнали то отишло до прозореца, защото не можело да заспи от вълнение и мисли: „Дядо Коледа да не пропусне схлупената ни къщурка зарита със сняг.“ Така то заспало до прозореца. Тогава то видяло и почувствало светлината на Коледната звезда. През нощта дошъл Дядо Коледа да им остави подаръците. Но първо искал да види момиченцето, което му написало такова хубаво писмо. Като го видял го занесъл до леглото му и после го погалил по челото, а детето се усмихнало насън. След това старецът погледнал напуканата и протекла къщурка и с магия я поправил и постегнал. А детето не преставало да се усмихва.

На сутринта, като отворило очи момиченцето помислило, че сънува, като видяло, че мъничката къщурка се е уголемила и спретнала. Родителите ѝ също много се зарадвали. Това бил техният подарък от Дядо Коледа, защото били много добри хора. Маргарита вярвала в това. Така семейството заживяло прекрасно и били по-щастливи отпреди.

Участва в конкурса „На Коледа стават чудеса



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град