малък готвач

Начало | малък готвач | Най-лесният ароматен и пухкав козунак

Най-лесният ароматен и пухкав козунак

Аз детето | 2023-04-03

Най-лесният ароматен и пухкав козунак

Какво е Великден без вкусен козунак? Определено не е същото! Предполагаме сте чували от мама и баба, че да се направи хубав козунак не е никак лесно, защото се изисква доста търпение и определено доза умения. Въпреки това ние намерихме една лесна рецепта за ароматен и пухкав козунак, който определено ще направи Великден още по-незабравим. Спокойно можете да я покажете на мама или баба и с тяхна помощ да си направите този вкусен и лесен козунак! Така че спокойно можете да опитате.

Необходими продукти:

  • 20 грама жива или 8 грама суха мая
  • 700 грама брашно
  • 100 грама масло
  • 2 големи яйца
  • 160 грама кафява захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 250 мл прясно мляко
  • по желание можете да добавите стафиди, парченца шоколад или орехи
  • за поръсване използваме пудра захар, защото според нас е по-сладко

Как се приготвя:

Затоплете млякото, но не така че да заври, а просто да е топличко, като за пиене и към него добавете маята. След това я разбъркайте хубаво докато сместа стане еднородна. Към нея добавете 130 грама брашно и пак разбъркайте. След това оставете на топло място поне 30 минути. Можете дори да завиете сместа с кърпа.

През това време разтопете маслото. Също така разбийте и яйцата заедно с ванилията и захарта. Трябва много хубаво да се разбърка, така че захарта да се разтопи почти напълно, а в яйцата да се получат малки балончета. Към така разбитите яйца добавете и разтопеното масло и пак разбъркайте.

Сега идва най-трудната част – месенето, като разбира се ако работите в екип сме сигурни, че ще се справите. Пресейте брашното и го изсипете върху нещо. Макар че се прави направо на масата, ние все пак използвахме голяма тава, защото после не ни се бършеше цялата маса. Та изсипете брашното на голяма купчинка, като направите дупка (по готварски се нарича кладенче) по средата. Там изсипете първата смес с маята, която направихте, както и тази с яйцата и маслото. Ако имате орехи, стафиди или парчета шоколад сега е времето да сложите и тях. След това просто започвате да месите, и месите, и месите. Ще разберете, че тестото е готово, когато е еластично и лесно се отделя от ръцете ви. Замисляйки се всъщност предполагаме, че месенето ще ви е любимата част, защото тогава можете да се цапате и да мачкате на воля.

Накрая преместете тестото в чиста купа или тенджера, или друг подходящ съд, покрийте го отново с кърпа и го оставете да втасва поне 2 часа. Това е най-трудното на козунаците, чакането. Намажете дъното на тавичка с олио, масло или пък я покрийте с хартия за печене. След това включете фурната на 180° и поставете тестото вътре, като съвсем леко го разстелите. Имайте предвид, че тестото трябва да заема не повече от половината тава, защото ако всичко е както трябва, доста ще се надигне при печенето. Печете около 50-60 минути.

Накрая украсете по желание – може да го поръсите с по-едри кристалчета захар, пудра захар или пък дори да му сложите някакви захарни фигурки. Всичко зависи от вашия вкус. Ние можем само да ви гарантираме, че е много вкусен, пухкав и просто е идеален за Великден.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град