Растения и животни

Начало | Растения и животни | Най-популярният плод в света е...

Най-популярният плод в света е...

Аз детето | 2018-03-08

Най-популярният плод в света е...

Татко или мама някога казвали ли са ви, че „парите не растат по дърветата“. Няма как да не сте чували тази реплика поне веднъж. Това твърдение често се използва от всички родители по света, особено когато детето им иска някоя нова модерна играчка или технологична джаджа. Да, за съжаление парите не растат по дърветата, а би било толкова хубаво. Само си представете как есента става любимият сезон на всички, защото тогава където и да ходиш навсякъде около теб вместо шарени есенни листа ще падат банкноти и може ей така да се протегнеш към земята и да си вземеш малко пари.

Въпреки че дърветата нямат общо с парите, там расте също нещо много хубаво, наричаме го плодове. Вкусните портокали и ябълки растат точно там. Всъщност вие имате ли си любим плод? Такъв, който предпочитате от всички и можете да хапвате често. Много хора обичат ягодите или гроздето. Те се нареждат в списъка на най-популярните плодове в световен мащаб, заедно с портокалите, черешите, дините и ананасите. Можете ли обаче да познаете кой плод е на първо място? Ще ви подскажем, че той всъщност дори не расте на дърво... Той е жълт и голям и се нарича банан!

Над 100 милиарда банани се консумират всяка година от хората по света. Индия, Китай, Бразилия и Индонезия представляват половината от това потребление. Бананите съставляват и приблизително 75% от годишната търговия с плодове. Всъщност те са най-изнасяните плодове в света. Най-големият износител на банани в света е Еквадор, докато САЩ внасят най-много банани. Бананите растат в тропически и субтропически райони по света. Класифицирани ботанически като „зрънце“, тези плодове растат на големи растения, които много хора смятат за дървета, но те всъщност са си просто високи треви. Името „банан“ пък идва от арабската дума „банан“, което означава пръст. За щастие за любителите на бананите те раждат плодове целогодишно и са великолепни. Днес около 150 държави отглеждат почти 1000 различни вида банани.

Ако ядете банани у дома много често, знаете, че те трябва да се консумират бързо, след като узреят, защото много бързо стават кафяви и вкусът им не е чак толкова хубав след това. Ето тук идва и трудността при отглеждането им. Те узряват изключително бързо, затова повечето банани се отглеждат в големи ферми, където се обират, докато все още са зелени. За да не презреят по време на транспортирането, те се транспортират в хладилни контейнери. При пристигането си в определения склад бананите се прибират в специални съоръжения за узряване. Тези съоръжения използват съвременни технологии за контролиране на излагането на плодовете на въздух, влажност, температура. Освен това, те често се обработват и със специален вид газ, за да узреят навреме за подреждането им в магазина. За да започне процесът на узряване, етиленовият газ се изпомпва в помещения за съхранение, пълни с банани и се оставя да циркулира през нощта. Този газ задейства процеса на узряване, който след това се забавя чрез отстраняване газа и понижаване на температурата.

Веднага след като бананите започват да придобиват жълт цвят, те са готови да се доставят в местните магазини за консумация. Те ще продължат да узряват дори и когато са вече в магазина, а също и във вашия дом.

Снимка: pixabay.com

Прочетете още:
Плодовете и зеленчуците в миналото и сега – различни до неразпознаваемост
Плодове, които едва ли сте опитвали



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град