За родители

Начало | За родители | Най-силните страни на чувствителните деца

Най-силните страни на чувствителните деца

Аз детето | 2017-02-20

Най-силните страни на чувствителните деца

Томас Джоунс – астронавт и учен в НАСА и участник в цели четири космически полета казва в едно свое интервю, че силната чувствителност е „едновременно и благословия и проклятие“. Ученият много пъти е признавал, че е бил доста чувствително дете, което се е превърнало и в един чувствителен възрастен човек. И макар според много от нас прекалената чувствителност да е вредна, се оказва, че изобщо не трябва да я третираме като някакъв проблем. Особено след като станем възрастни започват да ни казват, че сме прекалено чувствителни, че приемаме всичко много навътре и много го мислим? Може би сте от хората, които лесно се засягат и обиждат, които са твърде раними и дори дребна забележка ги кара да страдат и дълго да обмислят и анализират ситуацията? Ако сте от тези хора, вероятно ви се е искало да не сте толкова уязвими и сте се питали как може да бъдете непукист като някои други... Оказва се обаче, че чувствителните хора и най-вече деца имат много силни страни, които не бива да пренебрегваме. А точно обратното да насърчаваме. Ето ги и тях!

Креативност

Чувствителните деца често имат ярки, прекрасни фантазии, които им позволяват да бъдат много творчески и артистични личности. Оказва се, че те не само могат да рисуват прекрасно, но и да измислят невероятни истории или пък както Томас Джоунс един ден именно чувствителността им да е началото на тяхната научна кариера. Затова ако забелязвате, че детето ви се засяга лесно, но пък и често посяга към моливите, записва си нещо или пък ви разказва някакви истории, то не прекъсвайте този негов творчески процес. Точно обратното – насърчете тази негова сила, като му дадете времето и пространството да бъде креативно. Знайте, че децата с подобни таланти имат нужда от повече време, за да правят нещата и не бива да ги притискате. Дайте им всички инструменти, като боички, моливи, тетрадка и химикалка, както и времето от което се нуждаят, за да творят. Също така, съветват много детски психолози е добре, да избягвате да правите твърде остри критики към произведенията им. Чувствителните деца лесно се засягат и могат да се откажат от неща, в които са наистина добри, ако получат една остра критика от най-близките си. Така че вместо да им кажете: „Само това ли успя да направиш?“ или „Защо това слънце е синьо“ обърнете внимание на някой детайл от картината или историята, която ви харесва и му го кажете. След това можете съвсем леко да вмъкнете, че пък онази част е можела да се получи малко по-добре. Така детето няма да се засегне, а напротив, ще иска да продължи да твори!

Учтивост

Доказано е, че чувствителните хора изпитват по-силни емоции от другите, но също така могат и по-лесно да съчувстват на другите хора. Това ги прави изключително добри и съвестни. Заради това чувствителните деца често имат по-добри маниери от останалите, които просто им идват отвътре. Те са много по-добри и се стараят да не наранят чувствата на никого. Внимателни са към останалите и са склонни да помагат. Това е една изключителна сила, особено в днешния свят, така че ако я забележите у детето си просто я насърчете. Обяснете му, че е много хубаво, че задържа вратата за другите хора или че често казва думите „моля“ и „благодаря“. Това ще е особено важно за него, да знае, че постъпва правилно, дори и когато другите не го правят.

Съпричастност

Както вече казахме съпричастието е една от силните страни на чувствителните деца и това е прекрасно. Те са в състояние да се поставят на мястото на другия дори и без да го искат и четат с лекота емоционалните знаци, които хората подават. Техните нежни сърца буквално са светлината в нашия свят и трябва да бъдат съхранявани с най-голямата грижа. Помагайте тази сила да се запази, като учите децата, че това е емоционална интелигентност и тя е много важна за всеки добър човек. Дайте им пространство да изразяват чувствата си, като например ги оставяте да плачат дори и за незначителни неща. Никога не се подигравайте на тяхната чувствителност, а им позволете да приемат и признават всичките си емоции.

Невероятни приятели

Заради всичко изброено по-горе сами се досещате, че силно чувствителните деца са най-невероятните приятели и най-грижовните братя и сестри. Те напълно естествено искат да помагат на другите, а понеже са интуитивни успяват лесно да разчетат чувствата на другите от много невербални знаци. Тази сила също трябва да бъде ценена, всеки сам разбира защо!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град