важните неща

Начало | важните неща | Най-страхотните училища в света

Най-страхотните училища в света

Аз детето | 2017-09-29

Вероятно милион пъти са ви казвали, че училището е важно. И това е точно така – запомнете, че дори понякога леко скучно, училището наистина е важно. То ви помага да сбъднете мечтите си, дава ви познания, които от своя страна ви дават всичко друго, което е важно в живота и най-вече ви дават силата да взимате добри решения за света и за себе си. И все пак, за да не ви доскучаем съвсем, ще ви напомним за училището по един по-различен начин. Но първо ни отговорете на въпроса, когато чуете думата „училище“ какво си представяте: 3-4 етажна сграда, много уроци, оценки, много домашни... Така е с още много деца по света, но има и изключение, оказва се, че не всички училища по света са такива. Затова сега ще ви напомним за училището с нещо забавно и разведряващо. Ще ви представим едни уникални и страхотни училища, в които всяко дете си мечтае да учи. Не вярвате, че има такива. Вижте сами.

Подземното училище


Много деца по света винаги са обичали фантастичните светове пълни с магия и ето, че има училище, в което наистина могат да се почувстват като истински вълшебни земни гноми. Защо ли? Много просто – американското училище „Терасет“ е построено направо под земята. То се намира под един хълм и е изкопано направо под земята, нещо като тунел на метрото, но много по-голямо и красиво. Отначало това било направено не за да е интересно на децата, а по съвсем по-проста причина – да се пести енергия от отоплението на сградата. Така благодарение на остроумни строители и инженери „Терасет“ не е просто едно пестящо училище, но и атракцията на града и децата ходят да се учат там с голямо желание.

Училището без дисциплина

Но това не е най-интересното и страхотно училище. Представете си, че сте в училище където няма домашни или оценки и учите каквото ви харесва. Сигурно сега си мислите, че няма такова нещо и просто си мечтаем. Е, грешите, това училище е съвсем реално, макар и като извадено от мечтите на повечето от нас. То се нарича „Алфа“ и е построено още през 1972 година. От тогава до сега в това училище цари празник на непослушанието. Класовете там се формират не по възраст, а по интереси. Заедно с малко математика и правопис учениците имат часове по оригами, правене на анимационни филми и компютърни игри, кулинария и дори археология. Там няма оценки и домашни, всичко се прави в училище и на всяко дете се обръща специално внимание и му се дава възможност да развие таланта си. А ако възникват някакви проблеми се свиква специален комитет съставен от родители, ученици и учители и се намира решение, което да е добро за всички. Страхотно, нали?

Плаващото училище

Има ли от вас някой, който да обича водата и плуването? И за вас също има училище. На повърхността на едно езеро заедно с папурите се намира и една сграда, която не е нито пристанище, нито кей, това е училище. То е най-голямата гордост на Камбоджа. Всъщност това си е цял малък плуващ град с училище, ресторант, библиотека и кино. Децата изучават същите предмети като всички вас, но просто плуват и имат 3 часа плуване на ден.

Училище за приключения



Какво ще кажете за приключенията, всеки ги обича... Как ви се струва идеята за училище по приключения... В училището „Уотершед“ обучението напомня за невероятно приключение. И всичко това само защото в допълнение към стандартните методи за учене, които са познати на всички ни, тук учителите водят децата и на изследователски експедиции. Поне по една на седмица. Така например децата имат час по архитектура, не в задушните и скучни класни стаи, а по улиците. Вместо да гледат на карта или картинка уроците по география и биология, те ги изживяват. Правят наблюдения в гората, разходка с лодка по близката река, катерят се по планините и наблюдават животните и себе си. Учителите им по музика помагат да си създават собствени рок групи, а по физика и математика конструират роботи и изобретяват компютърни игри. Ако това не са приключения, здраве му кажи. ;-)

Красивото училище




И последното ни страхотно училище е такова по-скоро заради начина по който изглежда. Но първо ни кажете как изглежда вашето. С дълги коридори пълни с врати и класни стаи, в които има черна дъска, а зад нея наредени много чинове, нали? Не всички училища са такива. Децата в град Копенхаген се радват на далеч по-интересна структура на училището си. То е истинско произведение на изкуството и отвън, и отвътре. Просто радва окото. „Скандинавия“ е построено през 2007 година. Няма как точно да ви опишем колко е оригинално и интересно, затова погледнете снимките. И запомнете, че в цялото училище има безжичен интернет, така че учениците постоянно да имат връзка помежду си, с учителите си и достъп до всички познания на света, а и до малко игри през междучасието. И това не е всичко, за да не се чувстват като на нещо задължително и досадно и за удобството на всички, в цялото училище са поставени пухкави кресла, в които ученето и почивката се сливат в едно и са просто незаменими.

Сега искаме да споделите с нас, в кое от всички тези страхотни училища бихте искали да учите вие?



Коментари
1 коментар

Лора Красимирова, 9 г.,

Публикувано на 29.09.2017

Аз бих учила в „Скандинавия“.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град