България

Начало | България | Назад във времето: зоологическата градина на стара София

Назад във времето: зоологическата градина на стара София

Аз детето | 2017-06-09

Назад във времето: зоологическата градина на стара София

Софийският зоопарк винаги е бил любимо място на малки и големи жители на столицата, както и на нейните гости! Някои сме го посещавали много пъти, а други само веднъж, но той винаги оставя у нас приятни спомени и усещане за весели мигове! Атмосферата е чудесна – с всичката тази зеленина около теб имаш чувството, че си в красива гора, а пък животните, които можеш да наблюдаваш от съвсем близо са огромен брой и са събрани от цял свят! Но знаете ли нещо за историята на зоопарка? Вярно, че тя няма да ви послужи да изкарате отлична оценка в училище, но пък е много интересно да видиш и чуеш какви са били нещата в миналото! Как са изглеждали тогава и как изглеждат сега! Готови ли сте да се върнете с нашата машина на времето и да посетите зоопарка по времето, когато родителите ви са били деца! Хайде тогава, стягайте коланите и да тръгваме!

Зоологическата градина в София съществува от 1888 година. Тогава тя обаче се е намирала не на сегашното си място, а в двора на царския дворец. Много яко, нали? Първото животно там е било черен лешояд, но това не е останало дълго така, защото поради интереса на цар Фердинанд към колекционирането на диви животни колекцията бързо се увеличила. Скоро след възникването на зоологическата градина е изграден специален павилион, в който са пуснати фазани. Следващото попълнение на зоопарка е елен, а след него в градината трябвало да се поместят и двойка кафяви мечки. Територията, с която разполагали, се оказала недостатъчна, поради което царят заделил за целта част от царската ботаническа градина. През средата на терена, отреден за развитието на бъдещата зоологическа градина, минавало сухото корито на един от притоците на Перловската река. На терена имало само една стара сграда, която се използвала за складиране на зеленчуци и семена. Сградата била преотстъпена на бързоразвиващата се зоологическа градина. Продължило обогатяването на животинската колекция.

Интересите на царя се насочили и извън рамките на България. През 1892 г. в зоопарка били докарани първите два лъва. В сграда, в която да се помещават двата хищника, била преустроена дотогавашната сграда за фураж и зърно. Още през същата година двата лъва дават поколение – едно мъжко лъвче. През 1894 г. е построен първият басейн на територията на зоопарка. Тогава басейнът е зает от няколко розови пеликана. През същата година е докарана първата едногърба камила. През 1894 г., както и през следващите години са разширени значително колекциите от птици и бозайници. През 1895 г. е построена голяма куполовидна клетка, предназначена за едрите грабливи птици. През същата година в нея са пуснати и два брадати лешояда.

Така 30 години след създаването си в Софийския зоопарк вече е имало над 2000 животни от целия свят! А през 1983 се мести и на новото си място на което се намира и днес. За да се случи това обаче са изработени десетки специални дървени сандъци по германски образец за транспортирането на различните животни. За слоницата Савитри е предвидена огромна метална клетка. Голямото местене се осъществява през 1984 г. и се превръща в голямо изпитание за хората и за животните.

Интересно, нали? А знаете ли кое е още по-интересно. Благодарение на stara-sofia.blogspot.bg успяхме да се докопаме до автентични черно-бели снимки от стария зоопарк, които можете да разгледате в нашата галерия. Така наистина все едно сте се върнали назад във времето!

Снимки: Софийски зоопарк



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град