интересно

Начало | интересно | Не можем да слагаме метални съдове в микровълновата, но защо?

Не можем да слагаме метални съдове в микровълновата, но защо?

Аз детето | 2018-06-08

Не можем да слагаме метални съдове в микровълновата, но защо?

Какво правите, когато сте гладни след училище, но имате само няколко минути между завършване на домашното и футболната тренировка? Ако сте като много деца, може да си стоплите нещо, да си приготвите готови спагети или да си пуснете пуканки, за да ви задържат до вечеря. Ако някога сте правили някое от тези неща, тогава вие вероятно сте запознати с този кухненски уред, който изглежда се използва много повече от печката. За какво говорим? Микровълновата фурна, разбира се! Това привидно магическо устройство може да ви предложи гореща и вкусна храна само за секунди, което е много по-бързо от обикновена фурна или печка. Това обаче не е магия – естествено, всеки го знае. Микровълните са чиста наука в действие.

Със сигурност когато за първи път са ви показвали как да се оправяте с микровълнова са ви казали най-важното нещо: да не поставяте вътре метални съдове. Ако се замислите отначало това може да изглежда малко странно. В крайна сметка, вътрешните стени на микровълновите печки са направени от метал. Ако погледнете в микровълновата печка, ще забележите, че тя съдържа лист метална мрежа. Защо не можете да поставите други метални предмети вътре тогава?

Микровълните са форма на електромагнитна радиация, създадена от устройство, наречено магнетрон. Металът в стените и вратата на микровълновата фурна всъщност са мерки за безопасност. Те държат микровълните да не „избягат“ от вътрешността на фурната и да не стоплят всичко около себе си. Освен това металът поставен в микровълновата често отразява топлината и я фокусира върху храната. Микровълните се абсорбират от определени молекули в храната. Например, водните молекули в храната абсорбират микровълните и започват да се движат напред-назад, генерирайки топлина, която стопля цялата храна. По същия начин металите, като вилици, лъжици, ножове са много добри проводници на електричество, защото съдържат много електрони, които се движат свободно. Когато микровълните се насочат към метални предмети, те се отразяват, което може да причини доста проблеми.

По-точно казано: микровълните могат толкова много да нагреят метала, че това да предизвика нещо приличащо на искра, която може сериозно да повреди фурната и дори да избухне. Все пак ако без да искате оставите лъжицата в купата със супа, не се притеснявайте това няма да е краят на света. Сериозни пожари или наранявания в резултат на използването на метал в микровълнова фурна не са много чести. Има обаче голяма вероятност да повредите самата микровълнова фурна, че да трябва да се поправя или да се смени. Така че, като общо правило, най-добре е да не поставяте метални предмети в микровълнова фурна. Някои производители на храни обаче са се възползвали от свойствата на металите чрез производство на опаковки, покрити с тънък слой от метално фолио. Те могат да се видят на продукти като замразени пици и подобни храни. Този тънък метален слой върху опаковките кара части от храната, близко до фолиото, да се загреят по-бързо. В случай на замразена пица, това може да означава по-хрупкава коричка, отколкото бихте могли да получите ако я сложите в обикновена чиния.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град