зоокът

Начало | зоокът | Не правете тези неща: на кучето ви не му харесва!

Не правете тези неща: на кучето ви не му харесва!

Мирела Любенова | 2017-02-21

Не правете тези неща: на кучето ви не му харесва!

Кучетата са измежду най-невероятните домашни любимци, за които едно дете може да мечтае – това всеки го знае. И когато най-накрая се сдобиете с вашия прекрасен четириног приятел, няма как да не се стремите да му покажете, че го обичате по всеки възможен начин. Трябва обаче да имате предвид, че колкото и да са търпеливи, има няколко неща, които кучетата не харесват. Вие сигурно не обичате много да ви критикуват или пък не обичате да ядете чушки. Така вашият най-добър приятел на четири крака също не обича някои неща и ще е добре ако се въздържате от тях, колкото и хубави да ви изглеждат на вас. Ето и кои са те!

Прегръщане

Макар за нас хората прегръщането да е един от основните начини за изразяване на привързаност към някого, кучетата не го обичат. Това е заложено в природата им, прегръщането в животинския свят се приема като акт на доминиране. Макар повечето четириноги приятели да не го показват, за тях това не означава обичам те, а аз те притежавам. Така че ако искате да покажете на кучето, че го обичате, по-добре му дайте лакомство или го изведете на дълга разходка. Това то ще запомни завинаги!

Използвате повече думи отколкото езика на тялото

Сами знаете, че за огромно съжаление, кучетата няма как да ни разберат, когато говорим. Макар да е доказано чрез множество изследвания, че те разбират, че се опитваме нещо да им кажем, няма как да разберат какво. Затова ако искате да ги научите да носят пръчка или да им кажете какво не трябва да правят, по-добре намерете начин да им го покажете.

Потупване по главата

Макар това да е всеизвестно и да се прави от всички стопани на кучета е доказано, че те никак не го обичат. Не го правете, молим ви от тяхно име. Чесането зад ушите, галенето на корема – по-добре направете това, тези неща те обожават.

Дългият очен контакт

Тук нещата са прости – никое животно не обича да бъде гледано дълго в очите, просто защото всяко животно смята това за акт на агресия и предизвикателство. А кучето ви със сигурност не очаква точно стопанина му да го предизвиква.

Без правила и график

Колкото и да е странно, кучетата обичат точния график. Да, наистина често правят бели и ви будят в ранни зори, защото са решили, че е време за разходка, но това се дължи на факта, че нямат график. Доказано е, че кучетата, които биват извеждани в точно определен час, както и хранени по същия начин са по-кротки и обичат да спят цяла нощ. Придържайки се към определен график кучето усеща повече доверие към вас и ви обича повече.

Стегната каишка

Кучетата са просто майстори на тълкуването на нашите мисли и чувства, когато ги държите на каишка. Тя е едва ли не като някакъв поток по който минават всички ваши мисли. Но сигурно много пъти ви се е случвало косматият ви приятел да се дърпа неистово от каишката. Това не е, защото не я харесва, а защото е много къса или стегната. Държейки я здраво и късо за вас може да е нещо обикновено, но според кучето е сигнал за нещо лошо, което предстои да се случи и това го прави неспокойно дори и реално да няма нищо страшно. Така че дръжте каишката малко по-дълга, за да бъде разходката приятна и за двама ви.

Без изследване и време за душене

Проучването на заобикалящата ги среда чрез душенето на неща е АБВ-то за кучетата. Знаем, че понякога си имате и друга работа и искате да ги разходите набързо и да ги приберете, ама това е много лошо от ваша страна. Ако не позволите на домашния си любимец да отдели известно време и да помирише нещата около него, това означава, че на практика е като в затвора и не познава света извън дома.

Излагането на силни миризми

Докато говорим за душене, трябва да знаете, че носовете на кучетата са много, ама много чувствителни – 100 000 пъти по-чувствителни от нашите ако трябва да бъдем точни. Поради това те не обичат принудително да бъдат излагани на силни аромати. Така че ако майка ви планира да чисти с белина или пък вие се пръскате с парфюм – в името на спокойствието на вашия любимец изведете го навън или го приберете в другата стая.

Тези съвети може да ви изглеждат странни и дори неверни, ама са си самата истина, така че опитайте се да ги спазвате няколко дни и ще видите как вашето куче е още по-щастливо и ви обича още повече!

Прочетете и още няколко любопитни и полезни статии свързани с кучетата:
Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете
Да научим кучето си на командата „седни“ ще е лесно като детска игра
Защо котките и кучетата не се обичат?



Коментари
2 коментара

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 17.07.2017

Много благодаря за прекрасната статия!

Бела , ,

Публикувано на 11.07.2021

Много са сладички, но жалко, че в България има много бездомни кучета. Смятам да осиновя 6 кучета. Толкова ми е жал за тях.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град