любопитно

Начало | любопитно | Необичаен минерал, заключен в диамант е намерен за първи път на повърхността на Земята

Необичаен минерал, заключен в диамант е намерен за първи път на повърхността на Земята

Аз детето | 2018-03-14

Необичаен минерал, заключен в диамант е намерен за първи път на повърхността на Земята

За първи път учените откриха калциев силикат перовскит (CaSiO3) на повърхността на Земята. Това може да е четвъртият най-разпространен минерал на Земята, но никога преди това не е виждан от човешките очи в природата – защото на по-плитко от около 650 километра става нестабилен, обяснява ScienceAlert. Как е успял да се запази стабилен на повърхността? Минералът се е запазил в малък диамант. Скъпоценният камък е открит на по-малко от километър дълбочина в земната кора в диамантената мина Кулинан в Южна Африка. „Нямахме представа, че ще го намерим“, казва Греъм Пиърсън, професор в Университета Албърта и съавтор на доклада в списание Nature, който описва находката.

Калциевият силикат перовскит се е запазил в малък диамант, открит на по-малко от километър под земята в диамантената мина Кулинан в Южна Африка. Пиърсън и негови колеги от Канада, Великобритания и Южна Африка изучават диамантите от южноафриканската мина Кулинан. Тя е известна като източник на огромни диаманти, някои от които са сред бижутата на Британската корона. Повечето диаманти се образуват на дълбочина около 150 и 200 километра, но този вероятно се е формирал на дълбочина около 700 километра, където може да издържи налягане от 240 000 земни атмосфери.

Калциевият силикат перовскит не е първото съкровище, намирано в диамант. През 2014 г. в Бразилия Пиърсън и група изследователи намират богат на вода минерал наречен рингудит. Изследователският екип ще продължи работа по диагностицирането на възрастта на диаманта.

Снимка: Reuters

Още за невероятния свят на минералите можете да прочетете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град