интересно

Начало | интересно | Нещо интересно прочетете и какво е Нобелова награда за мир научете!

Нещо интересно прочетете и какво е Нобелова награда за мир научете!

Мирела Любенова | 2018-10-26

Нещо интересно прочетете и какво е Нобелова награда за мир научете!

Някога гледали ли сте някоя и друга новина или пък сте прочитали? Но не от тези за забавни животинки и нови филми, а от другите – сериозните, от които възрастните се интересуват! Ако го правите, вероятно вече знаете, че на много места по света се водят войни. Въпреки че причините за тях се различават в различните страни и региони, едно нещо остава същото: войните унищожават много домове и животи всяка година. Хубавата новина обаче е, че много хора и организации работят, за да постигнат мир в районите, където има войни. Понякога мирът може да бъде постигнат с помощта на световни организации като Организацията на обединените нации (ООН). Понякога може да са миротворци от правителството на воюващата държава, които се стремят и в крайна сметка постигат мир.

Това е нещо чудесно, към което би трябвало всеки от нас да се стреми. И за да има стимул към това съществува Нобеловата награда за мир! Всяка година един човек или организация получава наградата „Нобелова награда за мир“ за братство между народите, за премахването или намаляването на постоянните военни конфликти и за провеждането и насърчаването на мирни конгреси“. Наградата се присъжда ежегодно от норвежкия Нобелов комитет съгласно правилата, изложени по волята на Алфред Нобел – учредителят и създател на наградата.

Наградата се състои от медал, лична диплома и голяма сума пари (понастоящем над 1 милион щатски долара). Истинската чест обаче е световното признание за това, което мнозина считат за най-престижната награда в света. Към днешна дата над 100 души и над 20 организации са получили Нобеловата награда за мир. Първата награда е дадена през 1901 година на Жан Анри Дюнан – основател на Червения кръст и инициатор на Женевската конвенция, последната през 2018 година са получили Денис Муквеге и Надия Мурад за „техните усилия за прекратяване на употребата на сексуално насилие като оръжие във войни и въоръжени конфликти“.

Нобел е шведски изобретател и производител на оръжие, известен с изобретяването на динамита (каква ирония, нали?). Може би заради използването на своето изобретение на бойното поле, Нобел много се интересува от мирния процес създава и финансира поредица от награди, които всяка година ще се присъждат за мир, химия, физика, медицина и литература. В съответствие с волята на Нобел Нобеловата награда за мир се присъжда всяка година (с няколко изключения) от 1901 г. насам. Всяка година победителят се избира от петчленен норвежки Нобелов комитет, назначен от норвежкия парламент.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град