История

Начало | История | Невероятно интересни факти за древните гърци

Невероятно интересни факти за древните гърци

Аз детето | 2018-11-15

Невероятно интересни факти за древните гърци

Готови ли сте за една разходка с машината на времето в древното минало, където всичко е било толкова по-различно, интересно и дори някак впечатляващо? Тогава хванете ни за ръка и нека се разходим из необикновената Древна Гърция. Знаем, че сте чували много за нея, та кой не е чувал за могъщия бог Зевс, не е чел за някой и друг фантастичен гръцки мит. Може би дори сте ходили в Гърция на почивка и сте видели отблизо Партенона, театъра в Делфи, Метеора или нещо още по-интересно. Древна Гърция крие много тайни, ето и най-интересните от тях, които нямаме търпение да споделим с вас!

1. Смята се, че първите древногръцки цивилизации са съществували преди повече от 4 000 години (приблизително около 1600 година пр. н. е.). Имаме чувството, че ако са били побързали още малко е можело и да се засекат с динозаврите! Те произлизат от силните микенци на остров Крит. В продължение на няколко години древногръцката империя ставала все по-голяма и накрая гърците започнали да разделят земята си на градове-държави. Всеки със свои собствени закони, обичаи и владетели.

2. Древните гърци са имали някои необичайни хранителни навици и вярвания. Така например някои от тях не консумирали боб, защото смятали, че в него се съдържат душите на починалите, други пък не хапвали всякакви кореноплодни, защото смятали, че след като растат под земята, значи са отровни. Наред с това обаче, те, заедно с римляните, са изнамерили и много храни, на които ние днес се наслаждаваме, като тортата за рожден ден, различните супи, смята се, че дори имат пръст в приготвянето на първите пици.

3. Гърците имат доста интересни истории, които днес ние наричаме гръцки легенди и митове – това всеки го знае. Но знаехте ли, че повечето от съвременните филми, книги и дори електронни игри са основани на някоя гръцка легенда. Триглавото куче, което охранява входа за подземния свят, Медуза – магьосницата, чиито сили могат да превърнат хората в камък, циклопите, които са имали едно око на челото си. Олеле! Всички тези истории са известни и като гръцка митология и е доказано, че повече от половината от книгите, филмите и игрите, с които се забавляваме днес са вдъхновени именно от нея.

4. Дрехите на тези хора също са били доста странни и интересни за нас сега. Най-богатите гърци са носели хитон, който може да се опише като дълга тениска направена от голямо парче памук. За тях това е била най-изисканата дреха, която е символът на богатите хора и големите им възможности.

5. Всеки знае имената на най-известните гръцки богове, като Зевс, Атина, Посейдон. Но знаете ли, че гърците си имали богове за почти всичко! Знаете ли например, че има и богиня на име Панацея, която отговаряла за лечението и медицината, а чували ли сте за Мая – една от богините на планините... Всички богове и богини, дори и най-неизвестните си имали храмове, в средата на които била поставяна тяхна статуя, за да може хората да ги почитат. Така например най-известният храм е Партенонът – той е построен в чест на богинята Атина.

6. Чували ли сте за известната легенда, която разказва как през 1180 година пр. н. е. хитрите гърци завладяват град Троя, като армията им се скрива в гигантски дървен кон. Той бил представен на троянците като подарък и щом те го внесли зад стените на града си.... войниците изскочили и... готово!

7. Знаете ли, че сред откритията на тази цивилизация се нарежда и театърът? Гърците обожавали театъра и във всеки град имало по няколко такива, при това били големи и побирали повече от 15 000 души публика. Интересното е, че само мъже и момчета са можели да бъдат актьори и за да покажат емоцията на героя си носели определени маски. Някои от тях имали дори по две страни, така че актьорът бързо и лесно да може да променя настроението за всяка нова сцена.

8. Древните гърци обичали и да празнуват. Е, предимно отдавали почит на боговете си и правели празници в тяхна чест, но пак са си празници. Така например са създадени и Олимпийските игри, те били в чест на Зевс! На победителите в тях били давани венци от листа, безплатна храна и най-добрите места в театрите, защото се смятало, че Зевс ги е благословил и им е дал от силите си и така те са успели да победят!

9. Градовете-държави в тези времена почти винаги са воювали помежду си, макар реално да са били част от една и съща империя!

10. Още малко за Олимпийските игри... Знаете ли, че всяка война, независимо дали между самите гърци или с някой друг народ винаги спирала, когато идвало време за игрите. Гърците смятали, че ако има и игри и война, Зевс ще се разсърди, че не го почитат достатъчно и ще им прати много беди и злини!

Снимки: pixabay.com

Научете още:
Интересни факти за езиците
Интересни факти за калинките
Десет от най-забележителните факти за Колизеума
Интересни факти за българското националноосвободително движение



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град