Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Носенето на шини не е страшно, а полезно!

Носенето на шини не е страшно, а полезно!

Аз детето | 2017-09-25

Носенето на шини не е страшно, а полезно!

Имате ли шини? Ако не, то шансовете да познавате някого, който има са твърде големи. Ако в момента нямате шини, дори може да се нуждаете някога от тях. Макар че повечето деца и като цяло хората никак не харесват шините, те понякога са много важни и необходими! Те не само ще ви дадат добра усмивка, но и много повече. Чувайки, че ще трябва да носят шини, много деца се притесняват как това ще ги промени, как ще изглеждат и колко неудобно ще се чувстват, но сега ще ви разкажем защо не бива да имате такива притеснения. Шините са просто инструменти, които специални зъболекари – наречени още ортодонти, използват, за да коригират изкривяванията на зъбите ви.

За съжаление, не всички зъби растат прави. Вината не е ваша. Няма нищо, което вие да можете да направите, за да са прави. Те просто растат както си растат и ако не са прави, може да се наложи да отидете при ортодонт, за да разберете дали имате нужда от шини, за да се изправят. Освен това да, преди години шините бяха направени от дебел метал, който често беше неудобен и доста видим, но това вече е в миналото. Днес шините, както всичко друго, са много по-модернизирани. Въпреки че обикновено са направени от метал, той е по-тънък и шините са по-малки. Да не говорим, че зъболекарите могат да направят шини с цвета на зъбите ви и шините вече няма да се виждат така, както преди. А има дори и такива, които се поставят от вътрешната страна на зъбите и тогава пък съвсем няма как никой да разбере, че носите шини. Разбира се, ако искате да бъдете забелязани, можете да бъдете! Гумените ленти, които идват с шините, сега могат да бъдат намерени в най-различни диви и луди цветове. Вече можете да направите модно изявление с вашите шини!

Но какво всъщност правят скобите на зъбите ви? Металните ленти оказват постоянен натиск върху вашите зъби, за да ги преместят лека-полека с времето до мястото, където трябва да бъдат. Гумените ленти ви помагат да настроите изравняването на зъбите. Всички части на една шина заедно подреждат зъбите ви по начина, по който те трябва да стоят, ако всичко с тях е абсолютно наред. Колко дълго трябва да носите шини, ще зависи от зъбите ви и от колко точно натиск и изместване имат нужда те. Повечето деца трябва да носят шини не повече от 2-3 години. След като свалите шините, може да се наложи да носите още нещо за известно време наречено държач. Държачът е твърд пластмасов предпазител за уста, който гарантира, че зъбите ви не се връщат на първоначалните си места. След известно време зъбите ви ще се установят в новите си местоположения и ще можете да махнете държача и да се усмихвате широко!

Докато имате шини, особено важно е да се уверите, че се грижите добре за зъбите си. Целият метал и каучук в устата ви могат да улеснят храната да се скрие на места, които обикновено бихте могли да почистите лесно. Ако имате проблеми с почистването на зъбите, говорете с ортодонта. Има специални инструменти, които можете да използвате, за да сте сигурни, че зъбите ви остават перлено бели и че шините си вършат работата без да ви вредят!

Непременно прочетете още:
Защо млечните ни зъби падат?
Как правилно да мием зъбите си?
Защо трябва да мием зъбите си?
Важните подробности за зъбите, които не знаем



Коментари
1 коментар

Наталия Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 07.12.2017

Аз имам и ги нося само през нощта.Нашия клас имат почти всички.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град