Растения и животни

Начало | Растения и животни | Няколко интересни факта за летящите мравки прочетете и за тях научете

Няколко интересни факта за летящите мравки прочетете и за тях научете

Аз детето | 2020-08-19

Няколко интересни факта за летящите мравки прочетете и за тях научете

Как ли бихте реагирали ако сега изведнъж ви пораснат крила? Най-вероятно няма да се зарадвате особено, защото въпреки че ще можете да летите, това нещо ще е доста странно и стресиращо. Не и за мравките обаче! Обикновено сме свикнали да ги виждаме, ако изобщо ги забележим, пълзящи на земята, събрани на куп върху някоя изпусната троха или близалка, а най-често, когато разровим малки купчинки от пръст с дупка по средата наречени мравуняци. Мравките обаче са много повече от това. Най-малкото, защото понякога се случва да им пораснат крила. Не вярвате ли? Тогава прочетете тези интересни факти и ще се убедите!

1. Летящите мравки са просто нормални мравки – с крила!

Мравките, които най-често виждате по земята, са женски черни градински мравки, които по цял ден се занимават със събирането на храна. Но през лятото особено на мъжките и новите царици просто им порастват крила, за да могат по-бързо да построят много мравуняци навсякъде, защото това е тяхната работа.

2. Другата причина за крилата е, че мравките трябва да летят, за да създадат нови колонии мравки.

Мравките се отправят към небето, за да могат цариците да се чифтосват с мъжки от различни колонии и да създават нови свои гнезда.

3. Летящите мравки се роят само през горещо лятно време

За да летят мравките условията винаги са едни и същи, крилата им обикновено се задействат от горещо и влажно време, каквото имаме през юли или август.

4. Денят на летящата мравка е мит

Тъй като толкова много мравки се появяват на едно и също място едновременно, явлението често е известно като „денят на летящата мравка“, но това всъщност е по-скоро сезон на летящата мравка. В зависимост от времето крилатите насекоми могат да се появят в различни части на страната по всяко време между юни и септември. А не само в един-единствен ден.

5. Много са, защото се пазят

Причината мравките да се появяват много и заедно е, че това ги предпазва от хищници. Летенето на всички заедно наведнъж също им дава много по-голям шанс да намерят приятели.

6. Те са безобидни

Тези летящи насекоми може да са супер досадни, но няма да ви наранят. Плюс това осигуряват много допълнителна храна за гладни птици!

7. Тенисистите ги мразят

През 2018 г. летящи мравки нахлуха в корта във Уимбълдън, разсейвайки тенисистите, прекъсвайки целия турнир и част от играчите станаха за смях по целия свят, защото ги било „страх от някакви мравки“.

8. Летящите царици са по-големи от мъжките

Ако бъдете достатъчно смели, за да ги разгледате по-отблизо ще видите, че някои от крилатите мравки са много по-големи от други. По-големите са цариците – те са с дължина до 15 мм.

9. Цариците отхапват собствените си крила!

След чифтосването, цариците дъвчат крилете си и пълзят наоколо, търсейки място, където да копаят ново гнездо. Внимавайте за изхвърлените им крила на пода! ;-)

10. Летящите мравки също се наричат алати.

Алати е име, идващо от формата на крилата.

Запомнете също, че макар и толкова малки, мравките всъщност са едни от най-силните същества в света съпоставено с размерите им.



Коментари
2 коментара

Гого , 15 г.,

Публикувано на 17.04.2023

Първо на първо на мравките не им излизат просто крила а те се снасят със такива. Второ на второ крилата им не се задействат от добра температура и влажно време а от мускулите в следствие на това че условията са добри и искат или да се размножават или да избегнат нападението на нападател. Трето на трето не ми изникват крилата за да създават нови мравудници навсякъде за да се размножават както сте написали по-надолу.

Гого , 15 г.,

Публикувано на 17.04.2023

Също така на мъжките не е работа да създават нови мравуняци е работа да оплодят женските.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град