малък готвач

Начало | малък готвач | Няколко вкусни тиквени рецепти, които да си приготвите още този уикенд

Няколко вкусни тиквени рецепти, които да си приготвите още този уикенд

Аз детето | 2023-11-16

Няколко вкусни тиквени рецепти, които да си приготвите още този уикенд

Вече ви разказахме, че тиквата не служи само за направата на фенери, а че е плод-зеленчук богат на много полезни вещества и от него могат да се приготвят истински кулинарни чудеса, които биха се харесали на всеки един от вас! При това да се готви с тиква всъщност е доста лесно, защото не изисква кой знае каква обработка, изглежда си красиво винаги и няма нужда да се овкусява с много допълнителни подправки. Варена, печена, на супа или пък на сок – тиквата е най-хубавото нещо, което можете да си приготвите още този уикенд и затова сега ви предлагаме няколко от нашите любими и лесни рецепти.

Тиквена каша

За да се получи една наистина вкусна и хранителна тиквена каша си вземете най-обикновен плод. За по-лесно можете направо да си купите няколко готови нарязани парченца тиква, които се продават все по-често у нас. Прави се много лесно: парченцата тиква поставете в тенджерка, към нея сипете две чаши прясно мляко и включете котлона. Естествено надяваме се няма нужда да ви напомняме, че ако не сте напълно сигурни, че можете да ползвате печката сами трябва да помолите някого.

След това просто оставете тиквата да се свари в млякото. Когато е достатъчно омекнала я махнете от котлона и я оставете да изстине малко. Накрая добавяте малко масло и с помощта на вилица хубаво намачквате сварената тиква, докато стане на пюре. Ако кашата ви се струва прекалено течна можете да я сгъстите с малко намачкано киви. Да, комбинацията от киви и тиква може да ви звучи странно, но е доста вкусна. За да направите кашата още по-прекрасна можете да добавите и шепа стафиди или орехи. Истинско удоволствие.

Супа от тиква

За нас есента не е есен ако не си приготвим поне веднъж от тази прекрасна супа. В началото и на нас ни звучеше странно, но след като я опитахме веднъж не можем да ѝ устоим. За нея ще ви трябват 500 г тиква на парчета, 2 моркова, малко краве масло и шепа печени тиквени семки.

Трябва да направите следното: Да сложите в тенджерка парчетата тиква, както и морковите нарязани на кръгчета и да ги сварите в подсолена вода, докато омекнат, което общо взето трябва да отнеме не повече от 40 минути. След това да ги намачкате с вилица като внимавате да не е прекалено горещо или пък направо да помолите мама или татко да ги пасира. Към така направената смес добавяте малко масло и 200 мл прясно мляко. По желание отгоре можете да поръсите и с малко тиквени семки. Нямате си и на идея колко е вкусно!

Печена тиква със сини сливи и орехи

Десерт, който няма да откажете със сигурност е печена тиква със сини сливи и орехи. Лек и същевременно с това много сладък, подходящ за всяко време на деня. Има само един недостатък – свършва прекалено бързо. За да си го направите на дъното на тава постелете хартия за печене. Върху нея сложете парчета тиква, толкова, колкото искате. Добавете шепа сушени сини сливи и орехи. Поръсете с канела и ванилия, както и сложете на няколко места отгоре малки парченца масло. След това печете на 180 градуса за 40 минути. Преди да сервирате можете да поръсите и с малко мед. Вълшебен вкус за един вълшебен десерт.

Както виждате тиквата е не само полезна, но с нея могат да се приготвят и толкова вкуснотии. Тиквата е истинско кулинарно вдъхновение!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град