За учители

Начало | За учители | Няколко забавни и полезни игри с които да задържите вниманието на учениците преди коледните празници

Няколко забавни и полезни игри с които да задържите вниманието на учениците преди коледните празници

Аз детето | 2018-12-07

Няколко забавни и полезни игри с които да задържите вниманието на учениците преди коледните празници

Всеки се вълнува от предстоящите почивни дни. Независимо дали си дете или възрастен, нямаш търпение за известно време да забравиш ежедневните задължения и да се порадваш на семейно щастие и спокойствие. Вкусна храна, красива украса и забавления със семейството. Само че докато ние възрастните успяваме да впрегнем сили и да се съсредоточим за още малко време, за децата това е далеч по-трудно. Особено пък ако децата са поне 20 и от теб се очаква да ги научиш на нещо, като в същото време няма за кога да се бавиш, защото трябва да следваш определен график и програма. Въпреки това сега за всички вас, преподаватели, ще предложим няколко интересни и полезни коледни игри, с които да задоволите вълнението на децата за предстоящите празници, както и да им помогнете да упражнят това което знаят. Игрите са особено подходящи за ученици от 1-ви до 4-ти клас, но сме сигурни, че и за по-големите биха били приятни. Освен това са бързи, което означава, че няма да отнемат толкова много от учебното време. Но пък ще помогнат на децата да се съсредоточат и да научат още нещо преди вълнуващите празници.

Намери имената на коледните елени

Тази игра е лека, бърза и забавна! Може да се играе както самостоятелно, така и от деца разделени по отбори. Може да бъде направена както за състезание, така и просто за забавление преди края на часа или след започването му. Тя ще развесели всеки ученик, а за по-малките дори е полезна. Ще затвърди знанията им за азбуката. При това може да бъде направена както за български, така и за чужд език. Можете да я начертаете дори и просто на дъската и учениците да излизат един по един, или пък целият клас дружно да реши задачката. А можете да напечатате и листа за всяко дете. Толкова много възможности. Самата игра пък е просто ребус от букви – добре познат на всеки от нас. Букви разпределени по вертикали и хоризонтали – на пръв поглед изглеждат безразборно подредени, но ако се вгледаш достатъчно добре, можеш да намериш определени думи. В този случай думите ще са имената на еленчетата на Дядо Коледа. Убедени сме, че на учениците ще им хареса много! Колкото до имената, за леко припомняне – те са: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф!

Напишете писмо на Дядо Коледа

Наистина подходящо за часа по литература или български език. Защо вместо да диктувате на децата поредната не чак толкова интересна диктовка или някакво съчинение, преразказ не им дадете за задача да напишат писмо до Дядо Коледа. Ако има някакви изисквания, които трябва да се спазват като да е дълго една страница или пък да има увод и заключение, можете пак да им ги кажете, но нека вместо традиционния текст да напишат писмо до Дядо Коледа. Или пък просто им прочетете някоя коледна приказка, която след това да преразкажат или пък да напишат под диктовка. Така вместо да мислят за бъдещия празник, учениците ще мислят за задачата си, защото тя ще е съвсем коледна и тематична.

Коледни текстови задачи

Коледа и математика пък въобще не могат да се свържат.... Сигурно това си мислят много хора, но изобщо не е така. Сложните и да си го кажем честно, понякога прекалено скучни за децата текстови задачи, лесно могат да се превърнат в коледна забава, която те ще решат с удоволствие. Как ли? Просто – като станат коледни. Ето и няколко примера:

  • По протежение на улицата има 8 коледни дръвчета. На всяко дръвче има 12 коледни играчки. Колко общо са играчките на всички дръвчета?
  • Ако Дядо Коледа може да посети 10 къщи за една минута, колко къщи ще успее да посети за 15 минути?
  • Представете си, че бутате шейна, а 4-ма от приятелите ви са седнали в нея. Те тежат 30, 32 и 36 килограма. Шейната пък тежи 15 килограма. Колко ли сте силни? Колко ли килограма общо бутате? Защо не го пресметнете!
  • На джуджетата им отнема около 3 минути, за да опаковат един подарък. Тогава колко ли време ще им отнеме да опаковат 17 подаръка? Пресметнете, защото може би ще трябва да им помогнете.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град