сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Облачен книгоразделител си направи и с удоволствие чети!

Облачен книгоразделител си направи и с удоволствие чети!

Аз детето | 2020-06-11

Облачен книгоразделител си направи и с удоволствие чети!

Сигурно не ви се вярва, но все още има хора, които прегъват горното или долното крайче на страницата на книгата, за да отбележат докъде са стигнали. Ужасно! При наличието на толкова много други неща с които да си отбележиш. Или пък случвало ли ви се е да четете любима книга и да осъзнаете, че това, което четете вече ви е познато. Май-май сте го прочели последния път, а след това сте забравили да си отбележите, защото сте нямали книгоразделител подръка, а пък както казахме е ужасно да прегъваш страницата по какъвто и да е начин. На всички ни се е случвало и макар в ролята на книгоразделител да влизат билетчета, сухи цветя и календарчета, все пак има такива, създадени специално, за да знаем докъде сме стигнали. Те са красиви, интересни и разнообразни. Още по-красиви обаче могат да станат ако си ги направите сами.

Какво ще кажете страницата до която сте стигнали да ви я показва едно симпатично облаче. Много сладко! При това се изработва така лесно, че можете да си направите няколко такива, които да подарите и на приятели, които обичат да четат. Така ще изглеждате като от един читателски клуб. Много готино!

За облачето ще ви трябват:

  • бял лист хартия
  • черен молив
  • флумастери, моливи или друга цветна хартия
  • лепило
  • ножица

Време е за творене!

Вземете белия лист и го завъртете към себе си така че да сочи към вас с единия ъгъл и да има формата на ромб. После хванете ъгъла, който сочи към вас и го прегънете до средата на листа, така че да получите триъгълник, но само от едната половина на листа. С ножица изрежете непрегънатата част. Така получавате голям триъгълник. Обърнете триъгълника така че най-голямата му страна да сочи към вас и отново е време за прегъване. Прегънете така че единият долен ъгъл да отиде към горния, а след това и другия ъгъл от другата страна трябва да отиде към горния. После разгърнете последните две прегъвания. По средата между ъглите ще се получат две линии. Прегънете горния ъгъл към долния, като отдолу оставите едната половина на листа. Накрая сгънете отново като предишния път, като обаче този път леко подпъхнете ъглите в получения по средата малък триъгълник. Останалата част просто прегънете нагоре. Накрая трябва да получите малък триъгълник.

С черен молив нарисувайте облаче върху триъгълника! И изрежете излишната част! Почти сте готови! На облачето за повече разкош нарисувайте усмивка, червени или розови бузки. Можете да оставите облачето и така, а то ще отбелязва страниците, като просто го пъхнете в ъгъла на страницата. Така хем е красиво, хем няма да се огъва самият лист от книгата. А можете да украсите облачето и допълнително. От син лист хартия или пък от бял, който ще оцветите в синьо изрежете няколко тънки, но дълги линии. Тях с помощта на лепило залепете за едната страна на облачето. После от хартия с по-тъмен син цвят или пак оцветена изрежете малки капчици, а защо не и сърчица – ще бъде симпатично. Тях залепете за тънките линии от светлосиньо. Готови сте!

Много е симпатично и определено с помощта на това облаче четенето ще е още по-приятно. Интересен подарък е и за близък човек, който обича книгите!

От хартия можете да сътворите и още красиви нещица:
Минихеликоптерчета от хартия, които наистина летят
Състезателни колички от хартия
Весели игри с молив и хартия
Летяща ракета само от сламка и хартия
С малко хартия и въображение стаята си украсете и в приказно място я превърнете
Тук медуза, там медуза... от хартия, пък се движи



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град