новини детски

Начало | новини детски | Обявиха първото класиране за гимназиите

Обявиха първото класиране за гимназиите

Аз детето | 2019-07-11

Обявиха първото класиране за гимназиите

Днес излиза първото класиране за гимназиите. Над 60 000 седмокласници очакват да бъдат обявени местата. През тази година кандидатстването след седми клас бе изцяло електронно, за да се избегнат грешно въведени желания и данни. Ако родителите нямаха възможността да подадат заявление самостоятелно, можеха да го направят в училищата „гнезда“, определени от всяко Регионално управление по образованието в страната.

Седмокласниците кандидатстваха за общо 2499 паралелки в страната за учебната 2019/2020 година. От тях 1446 са професионалните паралелки, а 1053 са профилираните паралелки. 162 паралелки са за обучение по защитените професии, като най-много са в областта на селското стопанство, електрониката, енергетиката и транспорта. 316 са заявените паралелки с очакван недостиг на пазара на труда. Най-много са в областта на транспорта, машиностроенето, хранителната и текстилната промишленост, електротехниката и енергетиката. 149,5 паралелки са заявени само за дуалната система на обучение, която е в тясна връзка с бизнеса.

Кандидат-гимназистите, които са класирани, трябва задължително да се явят в училищата, където са приети. Там трябва да се запишат или подадат заявление за участие във второ класиране. Ако пропуснат да спазят процедурата, ще загубят мястото си и няма да участват във второ класиране. Учениците могат да проверят резултатите си с входящ номер и код за достъп на https://priem.mon.bg/ Учениците могат да се запишат в училищата, в които са приети, до 16 юли. Второто класиране ще бъде обявено до 18 юли.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град