новини детски

Начало | новини детски | Оформете зелен кът у дома и участвайте в предизвикателството за Деня на Земята

Оформете зелен кът у дома и участвайте в предизвикателството за Деня на Земята

Аз детето | 2020-04-21

Оформете зелен кът у дома и участвайте в предизвикателството за Деня на Земята

През далечната 1930 г. за първи път у нас отбелязваме празника на Българската природа, а официалното отбелязване на Деня на Земята стартира през 1970 г. в САЩ. Всяка година на 22 април близо един милиард човека по света отбелязват Деня на Земята, превръщайки го в най-големия нерелигиозен празник в света. Посланието, което носят всички е да опазваме и да се грижим за природата, а целта – да подтикне човечеството да е по-внимателно към крехката и уязвима околна среда на планетата Земя.

Денят на Земята през 2020 г. е посветен на климатичните промени. Огромното предизвикателство, но също така и огромните възможности за действие срещу изменението на климата определят въпроса като най-належащата тема за 50-годишнината. Изменението на климата представлява най-голямото предизвикателство за бъдещето на човечеството и системите за поддържане на живота, които правят нашия свят обитаем. И все пак има какво да направим, за да опазим и възстановим нашата планета. От това да се включим в събитие, ставайки част от най-голямата гражданска инициатива или сами да организираме такова.

Тази година не можем да излезем навън сред природата, да организираме почистване или да предприемем действия заедно, а планираните мероприятия са отложени, докато трае извънредното положение. Но това, че няма как да се съберем заедно, не означава, че няма да отбележим годишнината и да покажем своята любов към събуждащата се природа, която не се интересува от вируси и болести.

Затова РИОСВ – Пловдив и Зелени Балкани отправят предизвикателство към всички деца, ученици и студенти:

  • Оформете зелен кът в дома си – посейте семена или посадете растение в двора, градината си или в саксия на терасата, направете снимки как правите това и на резултата от усилията Ви!
  • Напишете какви растения сте засели или посадили, има ли някакви особености при грижите за тях, споделете накратко свои мисли какво е за Вас Земята и емоциите, които изпитвате, когато сте във връзка с нея.
  • Изпратете снимките и текста на имейл: riosv_pd_pr@abv.bg най-късно до 22 април 2020 година.
  • Не забравяйте да напишете името, възрастта и пощенския си адрес.

На авторите на двадесетте най-оригинални фоторазказа ще бъдат присъдени награди. Имайте предвид, че с изпращането на материалите, давате съгласието си РИОСВ – Пловдив да ги публикува и използва за информационни и образователни цели.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град