Vip интервю

Начало | Vip интервю | Океанографката д-р Силвия Ърл разказва за любовта към водата и детските мечти

Океанографката д-р Силвия Ърл разказва за любовта към водата и детските мечти

Аз детето | 2013-10-30

Океанографката д-р Силвия Ърл разказва за любовта към водата и детските мечти

Откакто, като малко момиченце, е повалена от огромна вълна, океанографката д-р Силвия Ърл е влюбена в океана. Тя е един от най-известните морски учени в света и един от най-добрите автори на предавания и статии за "National Geographic". г-жа Ъръл обича да се потапя дълбоко в океаните и да ги разучава и изследва. Тя прекарва по-голямата част от живота си под водата. В този момент се е заела с нелеката задача да спаси океаните, защото според нея те са най-невероятната и балансирана екосистема на нашата планета Земя. Сега ще ви представим едно интервю с д-р Ъръл, което тя е дала за списание "National Geographic" и което и ние имаме възможност да публикуваме.

1. Каква сте била като дете и къде сте израснала?
Порастването е много дълъг и сложен процес и не мисля, че все още съм го завършила. Все още чувствам, че в по-голямата част от времето си се държа като дете. Но все пак родена съм в една малка ферма в Ню Джърси. А след това съм живяла и във Флорида, защото, когато бях на 12 години, с родителите ми се преместихме да живеем там.

2. Кога за първи път решихте, че ще станете океанолог?
За първи път се срещнах с океана, когато бях на три години и една вълна ме прекатури. Сега като се замисля, не беше чак толкова голяма, виждала съм и по-големи, но тогава, ми се видя наистина огромна. В този ден океанът със сигурност привлече вниманието ми! От тази среща с вълната не бях изплашена, а по-скоро развълнувана. Така животът в океана определено вълнува въображението ми и до днес. От този ден нататък всеки ден ходех на брега и гледах с възторг безкрайната вода простираща се пред мен. А колко се радвах, когато на брега виждах и някой огромен рак... Гледах го в захлас и си мислех колко е прекрасен. Знаех, че не е страшен, както ме предупреждаваше майка ми, и всеки ден се опитвах да я убедя наистина да го погледне и да види колко е красив и че, изобщо не смята да ме нападна и да ми направи нещо, а просто си гледа своята работа.

3. Как стигнахте до тук – как успяхте да станеш изследовател?
Беше лесно. Започнах да мечтая за такава професия от дете и никога не пораснах. Смятам, че най-добрите учени и изследователи са направили същото – никога не са загубили детското в себе си. Именно то им помага най-много в тази професия, защото, като всяко дете, те се чудят над нещата – задават въпроси и ги изследват. Те имат любопитство. Кой, какво, къде, защо, кога и как – това са основните въпроси, които децата и учените си задават винаги и за всичко. Те никога не спират да задават тези въпроси.

4. За какво мечтаете сега?
Да съм под водата естествено... да спася океана... да съм риба и да видя океана по възможно най-истинския начин. Рибите имат такива сетива, за които аз мога само да мечтая. Или пък бих искала поне за ден да бъда син кит – най-голямото животно на Земята и да видя, океана такъв, какъвто не съм го виждала никога досега. Има ли и други с такива странни мечти като моите?

5. Какво правите, за да се забавлявате?
Ами просто живея, живея истински. 6. Има ли човек, на който да се възхищавате? О, той не е само един. Възхищавам се на всички мои колеги в "National Geographic". За мен всички те са герои, всеки по свои собствен начин. Те са прекрасни хора. А като дете хората, на които се възхищавах най-много бяха моите родители и учителите ми. Те ме учеха на толкова много интересни неща. А пък родителите ми – те бяха и все още са моите най-големи герои, защото въпреки, че не бяхме много богато семейство те работеха много, за да може аз и моите двама по-големи братя да не сме лишени от нищо.

7. Защо океаните са толкова важни за живота на Земята?
Океанът е, ако мога така да се изразя, най-важната животоподдържаща система на нашата планета. Той е най-важната част от хранителната верига на Земята – всяка малка рибка и всяко мъничко водорасло са важни и носят голяма част от отговорността за поддържането на живота на Земята. Ако махнете океана, нашата планета не би оцеляла много дълго. Цялата планета се нуждае от вода, всички животни и растения се нуждаят от вода. Ако можехме магически да се пренесем преди милиони години, когато нашата планета току-що е възникнала, щяхме да забележим, че първото нещо, което е имало на нея е било вода. Затова аз понякога много се възмущавам от изказванията на някои колеги. Когато говорят за опазването на планетата те много често забравят за океаните, изобщо не ги споменават, сякаш те не са от значение, а всъщност те са от наистина огромно значение за живота на нашата планета и както опазваме горите например, така трябва да опазваме и тях.

8. Кой е най-добрият съвет, който сте получавали?
Не приемай "не" за отговор и не се отказвай, винаги има решение за всичко и отговор на всеки въпрос. Не чакай, а намери начин мечтата ти да се сбъдне още днес. Дори хората да ти казват, че е глупава или невъзможна – не ги слушай. Мечтите са най-хубавото нещо, защото не могат да бъдат спрени от никой освен от теб самия. 9. Какво никога не забравяте, когато се приготвяте за път? Почти никога не пътувам без фотоапарата си. Да, аз не съм фотограф, но все пак обичам да снимам всичко, което ми харесва. Второто нещо, разбира се е бански костюм. :-)

10. Какво бихте пожелали на децата?
Следвайте мечтите си, никога не се отказвайте от тях, колкото и глупави и непостижими да се струват те на хората около вас. Бъдете любопитни за света, не се задоволявайте с това, което знаете, а винаги се стремете да научавате нови и нови неща. Светът никога не спира да се развива, затова не спирайте и вие да задавате въпроси за него и винаги запазете детското в себе си. То е това, което ще помогне на нашата планета в трудните мигове, които и предстоят. Бъдете смели и не оставяйте бъдещето си в чужди ръце.

Снимка: barhorst.org

Вижте още:
Какво е Световен океан?
Светът на водораслите
Подводница в океана
Вълшебното ми морско приключение
Рак или откритие
Морски откриватели



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град