важните неща

Начало | важните неща | Опасни ли са спинърите? Държавна агенция за метрологичен и технически надзор провери

Опасни ли са спинърите? Държавна агенция за метрологичен и технически надзор провери

Аз детето | 2017-06-22

Опасни ли са спинърите? Държавна агенция за метрологичен и технически надзор провери

80% от проверените от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спинъри на българския пазар са или опасни, или нямат маркировка, указваща производителя им и сертифициране на безопасността им. Данните посочи пред Bulgaria ON AIR Теменужка Грънчарова от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която започна извънредна проверка на нашумелите в последно време спинъри.

„Към момента от 212 проверени спинъри 167 са несъответстващи с приложимото към тях законодателство като играчка“, посочи тя. Оказва се, че антистрес играчките могат да бъдат опасни за здравето на децата. „Инспекторите установиха, че тези продукти се разпространяват при неспазено законодателство. Имаме игрови функции и производителят е бил длъжен да оцени тяхната безопасност“, обясни тя. Грънчарова уточни, че върху опаковката на спинъра трябва да има текст с информация за производитея, марка и модел на продукта, както и маркировка, че играчката не е подходяща за деца до съответната възраст.

Теменужка Грънчарова демонстрира, че се отделят малки части от спинърите и подчерта, че те не трябва да са достъпни до деца до 3-годишна възраст. Тя отбеляза, че могат да бъдат погълнати и да провокират задавяне и нежелани стомашни реакции. В момента конфискуваните играчки се изпитват в лаборатория за наличие на живак и олово в боята и лагерите. Според данни на агенцията има продукти с концентрация над три пъти допустимото на опасните метали, които с времето се натрупват в организма. Разбира се, ако никоя част от една такава играчка не се слага в устата, опасност няма.

Повече подробности около проверката можете да научите от видеото:





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град