Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Още 4 съвета как да снимате със смартфона като професионалисти

Още 4 съвета как да снимате със смартфона като професионалисти

Аз детето | 2019-02-18

Още 4 съвета как да снимате със смартфона като професионалисти

Всички обичаме да снимаме всичко. Особено днес, когато това е по-лесно от всякога. Можеш да снимаш жаба, която язди птица или това, което си имал на закуска с нещо, което носим със себе си навсякъде. За тези от вас, които обичат фотографията и тя им е хоби това, което ще прочетете след малко е наистина полезно, а за останалите интересно за четене. Знаете ли, че не е нужно да имате някакъв голям и скъп фотоапарат, за да направите красива и интересна снимка. Смартфонът ви също го може – просто трябва да имате предвид няколко полезни трикчета, които сега ще ви покажем. След като започнете да ги използвате ще направите такива снимки, че дори и професионалните фотографи ще се възхитят!

Снимки на предмети

Случвало ли ви се е, особено когато не сте навън, да видите нещо с много красиви и ярки цветове и да искате да го снимате. Или пък да искате да покажете на някого колко добре изглеждате в новите си светли дрехи. Правите снимката... и... нещата нещо не изглеждат така красиви, а цветовете изобщо не са толкова ярки. Но проблемът не е в очите ви, а в камерата на смартфона. Въпреки това, този дефект лесно може да бъде поправен. Всичко се дължи на факта, че в стаята няма достатъчно естествена светлина. Но можете да вземете обикновено фенерче и лист бяла хартия, за да компенсирате твърде многото сянка. Например, фенерчето свети отгоре вдясно, държите лист бяла хартия отляво, който отразява светлината на фенерчето и допълнително подчертава обекта и снимате. Получава се точно такова, каквото го виждате. Ярко и много красиво!

Чистотата на обектива

Телефонът се използва постоянно, той е в джоба ви и когато го вземете, за да отговорите на повикване или съобщение, последното нещо, което помните, е, че сте оставили отпечатък върху стъклото на обектива. Когато снимате обаче този отпечатък остава петна по снимката или я размазва на някое място и когато този ефект не се очаква в желаното изображение е доста разочароващо. Затова не забравяйте преди да снимате леко да почистите обектива с клечка за уши например или мек памучен плат.

Не забравяйте за забавянето

Важно е да се вземе предвид фактът, че програмата за снимане в смартфона в повечето случаи работи със закъснение. Вече сте натиснали бутона и камерата продължава да мисли, преди да направи снимка. Ето защо е важно да се мисли предварително, като ловец, който не стреля по самия заек, а на мястото, където според неговото схващане заекът ще бъде в следващия момент. Да речем, че снимате красиво цвете в полето и на този ден е ветровито, трябва да вземете предвид скоростта, с която камерата реагира и в същото време да уловите момента между поривите на вятъра. Трудно, но резултатът ще бъде по-хубав благодарение на това ваше усилие.

Програми за последваща обработка

Повечето професионални фотографи се занимават с последваща обработка на снимки, и това е жизненоважна необходимост ако искате да направите идеално красивата снимка със смартфон. При него не можете да контролирате скоростта на затвора на блендата например. Това ограничение се компенсира от различни програми за последваща обработка. Такава програма например е VSCO Cam. С нея лесно и удобно се редактират снимките, а и е безплатна.

Композиция

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато планирате брилянтна снимка както на професионална камера, така и на смартфон, е композицията. Можете да прочетете за нея в ръководствата за фотографи в интернет или в книги по история на изкуството. Няма да говорим подробно за това, само отбелязваме, че във всяка програма за правене на снимки със смартфон има мрежа от две хоризонтални и две вертикални линии. Това нещо се нарича „златна секция“ и е много ценно за всеки професионален фотограф. Когато обектът е точно в „златната секция“ – тогава снимката ще е идеална.

Снимки: Az-deteto.bg и pixabay.com

Прочетете и останалите пет чудни съвета точно тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град