забавна наука

Начало | забавна наука | Още 5 любопитни въпроса, чиито отговори не всички възрастни знаят

Още 5 любопитни въпроса, чиито отговори не всички възрастни знаят

Аз детето | 2018-11-02

Още 5 любопитни въпроса, чиито отговори не всички възрастни знаят

Светът е пълен с въпроси! И независимо колко отговори получаваме в училище, от книгите, от интернет, от учителите и от родителите си – винаги има още и още много въпроси, които очакват своите отговори. При това доста интересни въпроси! Знаете ли например защо брезата има черни участъци по ствола си или защо котките се страхуват толкова много от едни обикновени краставици! Може и да ви се струва невероятно, но доста от възрастните не знаят или пък просто са забравили отговорите на тези и подобни любопитни загадки! Всъщност дали вашите родители или членове на семейството знаят отговорите... Попитайте ги! Не, чакайте – по-добре първо прочетете отговорите, а след това ги попитайте. Знаете ли колко интересно ще се получи след това, ако те не знаят, а пък вие можете да им отговорите с лекота. Направете го – денят ви определено ще стане по-интересен. А ето и още 5 любопитни въпроса, чиито отговори всеки иска да знае, но го е страх да си признае, че не знае!

Защо брезите имат черни петна по кората си?

Отговорът на този въпрос е известен още от XVIII век. Руският химик Товий Ловиц успява да извлече органична материя от бялата кора на дървото, наречена бетулин. Бетулинът е твърда субстанция, която придава на кората плътност и запазва брезата от тежки студове. Това вещество обаче е толкова твърдо, че не позволява и на въздуха и водата да преминават през кората на дървото, а както знаете това му е доста необходимо. И точно тук се крие ролята на черните петна – това е просто разстояние между бетулина в кората, което да позволява на брезата да поема необходимите ѝ вещества. Тук също е и моментът да ви кажем, че в света съществуват и други видове брези – не всички са с бяло и черно.

Защо котките се боят от краставици?

Допреди няколко месеца интернет беше пълен с клипове на подскачащи в ужас котки, забелязали краставица. Но как може да ги е страх от нещо толкова обикновено – ако ви е интересно можете да прочетете като кликнете точно тук!

Защо ятото птици летят под формата на триъгълник?

Отговорът е прост: този метод на полет е изключително ефективен, тъй като това подреждане на летящите птици осигурява оптимизиране на въздушния поток и птиците изразходват по-малко енергия за полета. Освен това, когато отпред има само една птица – всички останали я виждат по лесно и я следват, защото тя е водачът на ятото. Интересното е, че птиците синхронизират (уеднаквяват) дори движението на крилата си. По този начин летят само големите птици (лебеди, гъски), докато малките, поради малкото им тегло им трябва друг начин и форма за отличен полет. Между другото, военните пилоти също летят със самолетите си в подобна формация.

Как светят светулките?

Както обяснява Марк Бранхам, доцент от университета на Флорида, светулките създават химическа реакция вътре в тялото си, което им позволява да светят. Този вид производство на светлина се нарича биолуминесценция. Методът, чрез който животинките произвеждат светлина, е най-известният пример за биолуминесценция. Когато кислородът се комбинира с калций, аденозин трифосфат и химически луциферин в присъствието на луцифераза, се получава светлина от биолуминесцентния ензим. Между другото, светулката може да контролира началото и края на химическата реакция и по този начин времето на светенето.

Защо човек трепери, когато се страхува?

Ким Хелмънс, невролог от катедрата по неврология от университета в Отава, казва, че когато сме уплашени, мозъкът изпраща сигнал до надбъбречните жлези, които освобождават в кръвта хормоните на стреса – адреналин и кортизол. Задачата на тези хормони е да подготвят бързо тялото за възможно физическо натоварване (атака или защита). Благодарение на тези хормони се ускорява пулсът, зениците се разширяват, за да можем да виждаме по-добре, а мускулите се стягат до такава степен, че при липса на физическа активност те започват да се съкращават, за да възвърнат нормалното си състояние. Външно това се проявява чрез треперене.

Снимки: pixabay.com и Alice Perkmini/adme.ru

Тук можете да прочетете отговорите и на още пет интересни въпроса!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град