За учители

Начало | За учители | От 2019 минималната учителска заплата става 920 лева

От 2019 минималната учителска заплата става 920 лева

Аз детето | 2018-06-12

От 2019 минималната учителска заплата става 920 лева

Минималната заплата на учителите ще се увеличи със 160 лева и от началото на 2019 г. ще е 920 лева. Повишението е заложено в новия колективен трудов договор, подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев и представителите на учителските синдикати в понеделник, съобщават от mediapool.bg От догодина старшите учители ще вземат минимум 955 лева, а главните – 1005 лева. Засега е предвидено по-високите заплати да бъдат заложени в държавния бюджет за 2019 г., но ако има възможност, може да влязат в сила още от началото на новата учебна година.

По същия начин миналата година правителството вдигна възнагражденията на педагозите в аванс. Според министерството по-високите възнаграждения целят да направят учителската професия по-привлекателна за младите хора и така отчасти да се реши все по-осезаемият проблем с липсата на кадри. Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството през 2019 г. за по-високите преподавателски възнаграждения ще бъдат предвидени 330 млн. лева повече в бюджета за образование. С толкова нараснаха средствата и през тази година. Предвижда се до 2021 г. всяка година да се отделя такава сума за ръст на възнагражденията в сектора.

Колективният трудов договор предвижда още допълнителни възнаграждения за педагозите, които участват в екипите, които имат за задача да върнат отпадналите от училище деца обратно в клас. Предвижда се учителите наставници, класните ръководители, учителите, които се занимават с документацията и консултации с родители в детските градини, както и педагозите, които обучават деца със специални образователни потребности, също да получават средства над заплатите си. В документа е записано повишаване на средствата за квалификация на преподавателите, като те трябва да бъдат не по-малко от 1,2% от парите за заплати на педагогическия персонал. Тези пари се отделят от бюджета на училището.

Планира се увеличение още за лекторски часове, които са над минималната задължителна преподавателска норма, както и безплатна храна в детските градини и подготвителните групи в училищата, както и за работно облекло на учителите. Продължава и политиката за разкриване на нови работни места в училищата и детските градини за психолози, педагогически съветници или социални педагози, съобщиха от образователното министерство. Новият колективен трудов договор акцентира и върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град