малък готвач

Начало | малък готвач | От деца за деца: апетитни смачкани картофи с пармезан

От деца за деца: апетитни смачкани картофи с пармезан

Аз детето | 2020-05-26

От деца за деца: апетитни смачкани картофи с пармезан

Каквото и да си мислите като гледате снимката, да знаете, че това не е някоя провалена рецепта, която се опитваме да прикрием. Тези картофи трябва да изглеждат точно така и са далеч по-вкусни отколкото предполагате. С пиле, със сочна пържола или пък като основно ястие със салата. Стават дори и за хапване пред телевизора или компютъра и са далеч по-добра алтернатива от чипса. Толкова са апетитни, че ни се искаше да ви кажем, че тази рецепта е наша. Но не е! Тя е предоставена за вас специално от Амъбр Кели – 15-годишният шеф готвач от Нова Зеландия. Вече е наричана главен готвач от небезизвестния Джейми Оливър, който я поканил лично да бъде част в едно от готварските му предавания.

Ние вече си приготвихме тези смачкани картофи и не можем да спрем да мислим за тях! Сега е ваш ред да запретнете ръкави! Разбира се не забравяйте, че ако все още не сте толкова добри с ножа или фурната, трябва да помолите възрастен за помощ. Дори и Амбър е започнала да готви така – в компанията на мама и баба!

Необходими продукти:

  • 4 сладки или обикновени картофа
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 4 скилидки чесън
  • половин връзка магданоз
  • щипка сол
  • щипка черен пипер
  • 1 чаена чаша настърган пармезан или обикновен кашкавал

Пригответе си също и:

  • вилица
  • тавичка
  • хартия за печене
  • нож
  • дъска

Смачканите картофи се приготвят ето така:

Първо трябва много добре да измиете картофите. За тази рецепта те не се белят, а се хапват направо с кората, така че трябва да са идеално измити. За целта Амбър даже използва домакинска тел. Хваща картофа, поставя го под течаща вода и го изтърква с телта. Така той се измива идеално.

След това нарежете картофите или пък помолете някого за помощ! Режете ги на кръгчета – просто хващате картофа и започвате да го режете както си е, на кръгчета или по-кръгли парчета с дебелина около два пръста. После поставете така нарязаните картофи в тавичка, която предварително сте постлали с хартия за печене! Печете картофите за 25-30 минути на 200 градуса! Или докато леко покафенеят отгоре! Когато са готови внимателно извадете тавичката. Амбър използва специални ръкавици за топло и печива. Ако нямате такива или просто не можете все още да се справите, помолете за помощ!

Докато са още топли картофите ги смачкайте с вилица. Не чак толкова че да станат на пюре, а просто съвсем леко! След това върху всеки картоф полейте с малко зехтин, поръсете със сол и черен пипер, а също и малко магданоз или настърган пармезан (кашкавал). Скилидките чесън пък поставете на места между картофите цели. После въобще не е задължително да го ядете, той ще придаде достатъчно вкус! Накрая върнете във фурната за още 5-8 минути.

Смачканите картофи могат да се хапват топли или студени. Като основно ястие или гарнитура или дори като заместник на чипса и пуканките. Хрупкави и много вкусни! Само опитайте!

Съветът на Амбър е, че по същия начин можете да си направите и тиква! Само заменете картофите с тиква, а останалите продукти с малко разтопено масло, натрошени бисквити, канела и ванилена захар!

С картофи можете да си приготвите и други вкуснотии:
Печени картофи по специална рецепта – по-вкусно и по-хрупкаво от всеки чипс
Необичайна и вкусна пица от картофи
Печени картофи със зеленчуци



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град