За родители

Начало | За родители | От май 2021 година: ново правило за прием в софийските детски градини и ясли

От май 2021 година: ново правило за прием в софийските детски градини и ясли

Аз детето | 2020-02-07

От май 2021 година: ново правило за прием в софийските детски градини и ясли

Критерият за уседналост няма да важи за предстоящото голямо класиране през май месец тази година за прием в ясла или детска градина. Той ще влезе в сила през септември. Това обясни зам.-кметът по култура и образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов, цитиран от БГНЕС. „Първото генерално класиране с този критерии ще бъде през месец май 2021 година”, посочи Чобанов и добави, че това се случва, защото при обсъжданията в комисиите на Столичния общински съвет и по желание на родители е било прието да има гратисен период от 2 години преди уседналостта да влезе в сила.

Зам.-кметът каза още, че ще бъдат разкрити по 3 допълнителни места в група в няколко детски градини в София, където средномесечната посещаемост пада под законоустановената. „Като цяло, независимо от грипния сезон, средната посещаемост много рядко пада под изискуемия по наредба“, заяви Чобанов. Той коментира и появилата се информация за групи в детски градини с по 40 деца. „Родителите имат право, ако децата са по-малки от по-малката група да отидат в по-голямата. Тук става дума за групи с прием отпреди няколко години, когато имаше възможност да бъдат добавени до 10 деца. Конкретният случай, който беше цитиран, беше спекулативно представен, тъй като там имаше 6 деца от по-малките, чиито родители имат право да преместят при по-големите или в сборна група“, уточни той и добави, че категорично иска да опровергае, че този специфичен случай е масов.

Зам.-кметът обяви, че през тази година Столичната община има рекордна инвестиционна програма, насочена към разширяването на капацитета на системата на яслите и детските градини. „Ще се работи по 16 обекта, като за 11 от тях средствата са осигурени и сме в изпълнение на дейностите. За 5 обекта ще получим финансиране от държавата, като вече сме изпратили писмо до премиера Бойко Борисов“, уточни Чобанов и добави, че имат 3-годишен гратисен период, през който ще се строи усилено, за да могат да бъдат обхванати и 4-годишните деца, за които предучилищното образование става задължително от догодина.

„Понастоящем сме обхванали над 90% от четиригодишните, близо 10 000 четиригодишни са в детските градини. Около 800 четиригодишни са в частни детски градини. При набор от 13000 – 13500 деца около 11000 четиригодишни са обхванати от различни детски заведения“, посочи зам.-кметът.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град