Инициативи

Начало | Инициативи | От НАСА призовават: Купете си истинска елха и спасете планетата!

От НАСА призовават: Купете си истинска елха и спасете планетата!

Аз детето | 2018-12-14

От НАСА призовават: Купете си истинска елха и спасете планетата!

За тази Коледа си купете истинско дръвче – призовават от НАСА и казват, че така със сигурност ще помогнете много повече на планетата Земя и ще я предпазите от бедите. Изненадани ли сте? Ние също доста се изненадахме, защото живото коледно дърво е отсечено дръвче и вече не е в природата. И при това всяка година трябва да си купуваме ново, което означава, че ще се сече ново. А пък изкуственото можеш да си го ползваш поне 10 години или 5 ако имаш котка... Вярно, че да ти мирише на истинска елха е много по-хубаво и тя определено внася много повече свежест и вълнение, но е отсечена. Въпреки това от НАСА имат доста сериозни аргументи с които се опитват да ни убедят, че изкуствените дървета всъщност вредят много повече на природата.

Повечето хора смятат, че е лошо да си купят истинско дърво за Коледа и вместо това купуват изкуствено дърво, изработено от пластмаса или друг синтетичен материал. Тъй като те употребяват това изкуствено дърво година след година, те мислят, че спасяват истински дървета. Но не е така. Продавачите на елхи отглеждат дървета на специални места точно за тази цел. Те засаждат огромни парцели земя с красиви благородни борове, елхи, син смърч и други иглолистни видове, които се отглеждат специално за празника. Често разсадниците за коледни дървета се правят на терени, които не могат да се използват за други цели. Ако спазват всички правила, търговците никога не си позволяват да отидат до гората и просто да отсекат малко борчета. При това на тези специално засадени видове отнема от 8 до 12 години, за да станат достатъчно големи, че да могат да се продадат. И докато растат те дишат и поемат въглероден диоксид и освобождават кислород. Така почистват въздуха и помагат за забавянето на климатичните промени. Ако хората след това не купуваха тези дръвчета, те въобще нямаше и да бъдат засаждани и нямаше да помагат дори и толкова на горите. А те определено имат нужда от помощ. Дори и такава! Когато дойде времето за отсичане на дърветата от разсадниците, всяко дърво, което се изсече, се подменя – садят се 1 до 3 нови дървета за всяко отрязано, за да се осигурят редовните доставки. Така че за щастие популацията на дърветата не намалява заради Коледа, а вместо това е стабилна, защитена и в много случаи се увеличава.

Освен това след като празниците приключат в много градове зоологическите градини приемат дръвчетата, за да ги дадат като вкусно лакомство на своите животинки. Това също е важно, защото макар и в клетки всяко едно животно е важно за планетата и може да я спаси, пишат още от НАСА. Освен това повечето коледни дръвчета вече се продават живи, засадени в саксийки, което означава, че след като махнете украсата трябва да ги засадите навън. Представете си какво би станало ако след всяка Коледа всеки от нас засажда някъде по едно дръвче. При това знаехте ли, че можете да засадите дръвчето и без корени. Ако сте достатъчно сериозни и в първите 3 седмици след засаждането му го поливате всеки ден или през ден, то пак ще пусне корени и ще продължи да расте щастливо навън.

Освен това изкуствените елхи може и да са красиви, но все някога се развалят и трябва да ги изхвърлим. А един път след като ги изхвърлим им отнема повече от 100 години да се разградят. Разбира се можете да ги изхвърлите и разделно и тогава да бъдат рециклирани, но пък по време на производството им планетата също се замърсява леко, казват още от НАСА. И по отношение на разходите и въздействието на транспорта, дърветата трябва да се отглеждат наблизо, за да могат да стигнат до домовете, докато все още са пресни. Така че най-вероятно времето за пътуване е много по-кратко и се изгаря много по-малко гориво, отколкото внос на изкуствени дървета от Китай. Голяма част от изкуствените коледни елхи са внесени от Китай, което значително увеличава „въглеродният отпечатък“ на тяхната употреба – тази страна добива голяма част от електроенергията си от ТЕЦ-ове.

Знаете ли, след всичко това вече наистина сериозно се замисляме дали тази година и следващата, да си купим истинско дръвче, което после да засадим пред блока или на Витоша. А вие какво мислите по въпроса? Споделете с нас в коментарите!

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град