любопитно

Начало | любопитно | От въображението до текста: как писателите издават книгите си?

От въображението до текста: как писателите издават книгите си?

Аз детето | 2020-01-29

От въображението до текста: как писателите издават книгите си?

Влизали ли сте някога в библиотека? Ако отговорът ви е едно силно „да“, то със сигурност знаете колко хубаво и невероятно е там, особено ако си представиш, че около теб има стотици или може би дори хиляди интересни истории записани в книги, които само чакат да ги прочетеш. Но дали можеш да ги прочетеш всички? Не е ли невероятно колко богато може да бъде въображението на авторите, които успяват да измислят толкова много и толкова различни истории. При това нови книги се издават всеки един ден! В това разбира се няма нищо чудно, след като на планетата Земя живеят над седем милиарда души и дори и в този момент някой някъде пише книга, която ще хареса точно на вас.... и при това говорим само за историите, базирани на реалния живот. Когато включим и онези, които идват от чистото въображение, книгите никога няма да имат край!

А вие имате ли история, която бихте искали някой ден да споделите със света? Ако е така, може би вече сте хващали листа и химикалката или пък клавиатурата и компютъра и сте се опитвали да пишете книга. Щом я напишете вероятно ще искате и да я споделите със света. Но как може да стане това? Как една книга става книга?

Днес има повече възможности за публикуване на книга от всякога. Първото решение, което повечето писатели трябва да вземат, е дали да се стремят към традиционно публикуване или самоиздаване. Електронно или на хартия! Традиционното публикуване включва издател, който се занимава с всичко около публикуването, включително редактиране, отпечатване, разпространение и маркетинг на книгата ви чрез доставяне на книгите до книжарниците и реклама. Самоиздаването от друга страна насочва всички тези задачи към самия автор. Ако искате да видите книгата си в магазините за книги по целия свят, но да не вършите голяма част от работата (освен да напишете книгата, разбира се!), тогава традиционното публикуване ще бъде пътят по който да поемете. Разбира се това означава, че и издателят ще вземе част от парите за продажби на вашата книга след като е свършил толкова много работа.

Издателите участват в целия процес по изработка на книгата, но първо естествено трябва да я харесат. Ако това се случи ще ви предложат договор, който като цяло ще означава, че те купуват правото да продават книгата ви чрез книжарници, уеб сайтове и други търговски обекти.

Ако традиционните издатели отхвърлят книгата ви или предпочитате да изпълнявате някои или всички задължения за публикуване, тогава можете да направите самиздат. Най-чистата форма на самоиздаване изисква авторите да вложат своето време и пари, за да отпечатват, търгуват и разпространяват книгите си. Това може да бъде много скъпо по отношение на време и пари. Освен това, не всички автори притежават необходимите умения да успеят при тези много различни видове задачи. За щастие, благодарение на съвременните технологии, има много начини, по които можете да получите помощ.

Така например има издателства известни като print-on-demand, които отпечатват и продават всичко, ако писателят им плати предварително, а след това от всяка продажба те ви дават част от сумата. Но дори това вече се смята за стар метод, защото днес можете спокойно да си направите блог, където да пишете. Или пък да си направите електронна книга. Така например уебсайтът Amazon предлага бързи и лесни инструменти за самостоятелно публикуване, които помагат на начинаещите автори да превръщат произведенията си в електронни книги, които могат да бъдат продавани онлайн. При това за броени минути. Макар че в повечето случаи авторите започват отначало да дават книгите си безплатно. Това обаче също не е проблем, защото така привличат фенове, които с удоволствие биха платили за следващата им книга.

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град