зоокът

Начало | зоокът | Очарователно: бебе тасманийски дявол обожава човека, който го е спасил

Очарователно: бебе тасманийски дявол обожава човека, който го е спасил

Аз детето | 2017-08-07

Очарователно: бебе тасманийски дявол обожава човека, който го е спасил

Сещате ли се кой е Таз от „Шантавите рисунки“? Едно такова кафяво животно с остри зъби, което изглежда много страховито, но в действителност е просто смешен. Издава странни звуци, които те карат да се заливаш от смях и се движи като се върти в кръг много бързо, почти както планетата Земя се върти около оста си. Таз обаче не е просто анимационен герой, той наистина съществува. Е, да, вярно, не се движи точно така, но пък неговия вид животни се наричат тасманийски дяволи и са застрашени от изчезване. За щастие хора като Тим Фолкнер посвещават живота си на борбата с изчезването на тези уникални създания. Тим е пазител на дяволите от Тасмания, а животните, които е спасил и за които полага много грижи го обичат с цялото си сърце. Особено малките!

Едно конкретно бебе е толкова привързано към Тим, че го следва навсякъде. В замяна Тим го възнаграждава с топли прегръдки и чесане по коремчето. Освен че са велики плувци и отлични катерачи на дърво, тасманийските дяволи също са изключително добри създания (въпреки името си) и това космато същество е перфектното доказателство за това колко страхотни са те. Тим от своя страна обича работата си и често споделя сърдечни видеоклипове и снимки на ежедневния си живот сред „дяволите“.

Тасманийският дявол е обитавал цяла Австралия, но преди около 400 години голяма част от представителите на този вид загинали заради конкуренция с кучетата динго, както и заради промяната на климата. Когато на остров Тасмания пристигнали първите английски колонизатори, те нарекли животинката дявол заради страшните звуци, които издава. Тъй като Тасманийските дяволи унищожавали кокошките на колонизаторите, затова започнало масовото избиване на тези животинки. Въпреки това видът оцелял. Днес тасманийският дявол е не само символ на Тасмания, но също така и символ за борбата на тези животинки за оцеляване. В началото на XX век тасманийският дявол е бил смятан за „паразитно“ животно и за всеки отстрелян екземпляр правителството предлагало възнаграждение от 25 до 35 цента. До 1941 година изтребването им продължило, но след това бил приет закон за охрана на тези животни, тъй като бройката им намаляла критично.

Тасманийският дявол е активен най-вече през нощта, затова трудно може да бъде видян от хора. През деня той се крие в дупка в земята или в някой храст. През нощта може да преодолее разстояние до 16 километра. Тасманийският дявол е много чистоплътно животно. То отделя часове, за да поддържа в идеален вид козината си. Освен това много обича да се мие, като взима в предните си лапи вода като в шепи и мие с нея муцуната си. Когато не се чувства застрашен, тасманийският дявол с удоволствие се излежава под слънчевите лъчи, за да се стопли. Когато е изплашен излъчва силна миризма. Страшното озъбване, характерно за животинчето, не е израз на агресия, а на страх, който изпитва. Тасманийският дявол издава много разнообразни звуци. Когато е ядосан или се чувства застрашен ръмжи заплашително, но през останалото време скимти и издава звуци като мърморене и кашляне.

Вижте очарователното видео на Тим Фолкнер!

Снимка:Tim Faulkner



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град