интересно

Начало | интересно | Овце с камери работят за Google

Овце с камери работят за Google

Аз детето | 2017-11-13

Овце с камери работят за Google

Знаете ли къде се намират Фарьорските острови? Виждали ли сте ги някога дори и само на снимка? Не се съмняваме, че по-съобразителните от вас и тези като нас, които са запалени по компютрите веднага ще ги потърсят в интернет, за две секунди ще разберат отговорите на тези въпроси и ще могат да ни разкажат всичко за тези острови. Знаем, разбира се, за най-известната в момента търсачка в света и в нея може да се намери всичко, включително снимки от най-отдалечените места в света. Но някога запитвали ли сте се как става това. Логичният отговор е, че Google има много служители по света, които се грижат да заснемат всяко кътче и това си е точно така... почти...

Фарьорските острови се намират на отдалечен архипелаг в студените морета между Норвегия и Исландия и дори не присъства в някои карти на света. Сами се досещате, че тогава е доста трудно хората не само да отидат там, но и да снимат. Да, но пък се оказва, че поради липса на хора животинският свят е направил това място свой дом. По-точно там е пълно с наистина много овце, които се разхождат спокойно из всяко кътче. Така преди няколко седмици зелените склонове, скалистите пътеки и местата, които оказва се са подходящи за туризъм и посещения на 18-те малки островчета вече могат да бъдат видени от всеки благодарение на известното приложение Google Street View и най-вече благодарение на стадо овце, които са помогнали тези места да бъдат заснети. Когато миналата година служителите на туристическия борд на Фарьорските острови решили, че искат да привлекат вниманието на Google, знаели, че ще се нуждаят от необичаен подход. Знаели също, че трудният терен няма как лесно да бъде прекосен от онези коли, с които Google кръстосват градски улици по цял свят, правейки снимки. Така се ражда идеята да закачат 360-градусови камери, работещи със слънчева батерия, върху гърбовете на няколко обикновени фарьорски овце. А получените изображения качват в самия Street View.

Цялата идея за овцете, която туристическият борд нарича „Sheepview 360“, е много интересна, но не толкова лесна за изпълнение. Овцете на Фарьорските острови са наистина много. Днес там живеят около 80 000 овце – далеч повече от 50-те хиляди души. И въпреки че всички овце са собственост на някого, те обикновено се разхождат свободно.

„Не е лесно да сложите камери на овце“, казва официалният представител по туризма Леви Хансен. „Овцете понякога просто си стоят и не правят нищо. Трябваше по някакъв начин да ги накараме да се движат.“ Накрая разбира се намират начин и така Фарьорските острови дебютират в Google Street View. Що се отнася до овцете, които направиха Street View възможен, те вече са се оттеглили от снимачния процес, за да се насладят на спокойния си живот и на красотата на Фарьорските острови.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град