новини детски

Начало | новини детски | Първата по рода си сензорна стая за деца с аутизъм отвори врати в училище в Бургас

Първата по рода си сензорна стая за деца с аутизъм отвори врати в училище в Бургас

Аз детето | 2019-09-19

Първата по рода си сензорна стая за деца с аутизъм отвори врати в училище в Бургас

Сензорна стая за деца със специални образователни потребности и аутизъм отвори врати в основно училище „Петко Рачев Славейков“ в Бургас, съобщиха от БНР. Това е единствената подобна стая в региона и само в деня на откриването си е започнала да помага на 16 деца от 2-ри до 7-ми клас, които ежедневно ще се възползват от специално изградените за състоянието им уреди, които ще им помагат да водят пълноценен живот.

3 000 лв са събрани от различни инициативи на децата, като средствата са дарение на родители и училищното настоятелство. Всъщност те нямат значение, защото за подобни инициативи трябват толерантност, разбиране и сърце. За децата с аутизъм и с други увреждания, сензорната стая е като в рай, в който те намират успокоение и радост. В нея всички дейности са под формата на игра, обяснява ресурсният учител Доротея Гористанова – Дачева.

„Сензорната стая е тъмно, специално оборудвано помещение, което въздейства върху възприятията и усещанията на децата и има релаксиращ ефект. Всичко в тази стая е под формата на игра. Там те не се фокусират върху постигане на някакъв успех, а върху самите приятни преживявания.“ – разказва още преподавателката.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град