любопитно

Начало | любопитно | Пастата за зъби е от космоса

Пастата за зъби е от космоса

Аз детето | 2017-09-12

Пастата за зъби е от космоса

В Космоса е пълно с мистерия и интересни явления и обекти. Има толкова неща, които знаем за него и толкова, които тепърва предстои да открием и още много, които може би никога няма да узнаем. На едно нещо обаче ни беше трудно да повярваме и все пак е истина. Сега ще ви кажем нещо, което ще промени мнението ви за пастите за зъби завинаги и ще превърне досадното миене на зъбите във вълнуващо преживяване. Няма да повярвате, но всеки път, когато миете зъбите си вие докосвате част от Космоса. Да, точно така е и преди да решите, че говорим глупости, четете нататък. Сигурно не знаете, а и не ви е трябвало досега, но обикновената паста за зъби, която задължително трябва да използваме поне един път на ден, съдържа елемент, който първоначално се формира в звезди угаснали преди милиарди години.

Можете ли да предположите, кой е този елемент? Това е флуорът! Има много теории за произхода му, но учените смятат, че най-правдоподобната е тази, че флуорът е продукт на гигантските червени звезди в края на жизнения им цикъл.
Ако се чудите как така са решили това – астрономите определят химическия състав на звездите с помощта на спектроскопия. Метод, при който се изследва светлината, която звездите излъчват. Освен това някои учени използват нов инструмент, който може да анализира инфрачервената радиация. Ниълс Райд, преподавател от университета в Лондон и други негови колеги са абсолютно сигурни, че звездите съдържат флуор, което означава, че пастата ни за зъби е направена от звезди.

„Високото налягане и високата температура във вътрешността на звездата допринася за формирането на различни химични елементи. Звездата се разширява и става това, което ние наричаме червен гигант и в края на живота ѝ върху външната и страна се образува флуор. След това звездата изхвърля външните си части и се формира планетарна мъглявина“ твърди г-н Райд.

Флуорът се смесва с други газове около звездата и образува междузвездната среда, в която обитават новите звезди и планети. Други астрономи смятат, че химичният елемент идва от звездните ветрове или се формира при експлозията на супернова, но екипът на Райд е сигурен, че червените гиганти са основните доставчици на това вещество. Така че е много вероятно флуорът в нашата паста за зъби да е създаден от червен гигант.

Дори някога да се окаже, че не е вярно, ние ви препоръчваме – мислете за задължителното миене на зъби като за едно космическо приключение, така то ще бъде много по-забавно и полезно!

Вижте още:
Защо трябва да мием зъбите си?
Шоколадова паста за зъби – да, вече и тя съществува



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град