забавна наука

Начало | забавна наука | Пътешествието на водата

Пътешествието на водата

Аз детето | 2017-12-27

Пътешествието на водата

Знаете ли, че водата, която пиете може да е дошла от носа на динозавър? Не, не сме съвсем полудели – водата е тук много отдавна, още от самото създаване на нашата планета. Тя също така и пътува. Водата, която пием може да е изминала хиляди и хиляди километри преди да дойде при нас. Може дори да е дошла от вулкан, да е минала през гигантска секвоя, през голяма и дълбока река, след това да се е изпарила в атмосферата, да се е превърнала в дъжд или градушка и отново да се е върнала на земята и да се е озовала в чашата ни. По научен начин това се нарича воден кръговрат.

Водата винаги е в постоянно движение и извършва своя кръговрат – изпарява се, отива в атмосферата и пак се връща. Още по-интересното е, че количеството вода на Земята никога не се променя, то винаги е било и ще бъде 332,5 милиона кубични мили.

Освен чрез океаните, езерата и реките, водата на Земята се "складира" и "транспортира" и по много други начини. Тя се движи из нашата планета Земя чрез процеси като кондензация, изпаряване и утаяване. Тя се съхранява не само във водните басейни, но и в ледовете, снеговете и подпочвените води. Дори магмата от вулканите съдържа вода, така че колкото и невероятно да звучи, дори и вулканичните изригвания носят вода към повърхността. Атмосферата също транспортира и съхранява водните молекули. A молекулата вода седи във въздуха в продължение на около 10 дни преди датата на кондензация и превръщането на водата в дъжд, градушка, или може би на утринна роса. След това пътят на водата продължава и тя продължава пътуването си по света. Накратко казано водният цикъл прави следното: съхраняване и транспортиране на вода в продължение на милиарди години!

Знаете ли че?
Един от начините, водните молекули да се движат наоколо е чрез изпаряване от растенията. Това се нарича транспирация. Мислете за това като за изпотяване при растенията. Вода се движи по растението от корена и накрая се изпарява от малки пори в листата. За една година, голям дъб може да "изпоти," 40 000 галона (151 000 литра) вода!

Рисунка: Аз-детето и water.usgs.gov

Вижте още:
Огъващата се вода
Защо водата е толкова необходима и полезна за човека?
Интересни и чудесни факти за водата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град