Инициативи

Начало | Инициативи | Пътят на рециклираните отпадъци или къде отиват те след това

Пътят на рециклираните отпадъци или къде отиват те след това

Аз детето | 2016-11-14

Пътят на рециклираните отпадъци или къде отиват те след това

Много от вас няма как да не са забелязали онези цветни кофи за боклук, които се намират тук-там из по-големите и по-малки градове и села из България. Сигурно също така вече сте съвсем наясно, че в тях не може да се хвърля всичко наведнъж, както правим в обикновените метални кофи. Това е така, защото тези кофи са много специални и са един вид от бъдещето. Бъдещето, което е започнало още сега. Чували ли сте някога за рециклиране на отпадъци? Този процес е съвсем лесен за обяснение, но много важен за нашата планета Земя.

Най-вероятно знаете, че хартията се прави от дървета, но те не просто ви я дават магически. Дърветата се секат и се преработват, за да можем накрая ние да получим лист хартия. Това обаче означава, че дърветата, които биват отсечени за хартия вече не растат и не съществуват на нашата планета. А това не е особено приятно, хубаво е да виждаме и някаква свежа зеленина, докато се разхождаме навън, нали? Ето тук на помощ идва рециклирането. С негова помощ от старата и непотребна хартия, която изхвърлим, може да бъде направена чисто нова хартия, която да използваме отново – така се секат по-малко дървета, а в същото време отново имаме достатъчно хартия на която да пишем, принтираме разни неща или дори да си правим картички. По същия начин могат да се използват и пластмасата, металът, стъклото. Ето какъв път изминават те.

Първо всички биват взимани от кофите с големи камиони и докарвани в завод за преработка. След това...

Хартията

Когато хартията пристигне обикновено се слага в специална машина, която трябва да премахне всички следи от мастило или нещо изцапано по нея. Това става чрез химическо измиване със специален разтвор. След това хартията се смесва с вода и още други специални течности в нещо като голям казан. Там тя става на каша, но затова са необходими поне два дни. Когато кашата е готова се премества в гигантска пералня, която се върти с много висока скорост. Случва се понякога при това въртене част от кашата да не може да стане отново на здрава хартия, но това съвсем не означава, че се изхвърля. Тези по-слаби части се отделят от хора, които знаят как да ги познаят и от тях се правят стиропор за изолации, тоалетна хартия, опаковки за различни продукти. Вие сещате ли се и за други рециклирани изделия от хартия, които използваме?

Металът

След като попадне в завода металът също се обработва, но по доста по-друг начин. Той попада в голяма пещ, която може да загрее до температура от 1538 градуса, за да може да го разтопи и тогава металът се превръща в гореща течност. Тази течност се отлива в различни калъпи и се превръща в метални блокове. Тези блокове се доставят на различни фабрики, които произвеждат например кенчета за газирани напитки и сокове, алуминиево фолио и дори се използва за строеж на мостове.

Пластмасата

Ако погледнете на дъното на повечето пластмасови опаковки или най-вече на чашите ще видите номер. Този номер изобщо не е случаен, а означава, че това, което ползвате е направено от рециклирана пластмаса. Когато пластмасата пристига в завода за преработка ѝ се дава номер, защото не всяка пластмаса става за всичко, като хартията и метала. Така хората, които работят там знаят къде коя пластмаса да оставят. След като е подредена и сортирана по този начин пластмасата се нарязва на малки парченца от нещо като мелница и след това отново се топи в пещ, но не като тази за метал. Отново на доста висока температура, но не чак толкова. Накрая от пластмасата се правят най-различни неща. Сигурни сме, че можете сами да ни кажете какви.

Стъклото

Според нас то се рециклира най-лесно. Просто се троши на малки парченца, които след това директно се изпращат на производителите на стъклени неща и те сами си ги оползотворяват. Така някои продукти от такова стъкло включват вази, чаши, дори бижута и мъниста. Понякога дори и стъкла за прозорци, но по-рядко, защото там процесът на производство е по-сложен и специфичен.

Накрая виждате колко е интересно и най-вече полезно за всички нас да се рециклира. Така че не забравяйте онези шарени кофи и помнете как правилно да се изхвърлят отпадъците, лесно е.

Хартояд – син

Хартояд е пухкав косматко, който обича да преяжда с хартия и картон. Той е добродушен, винаги усмихнат и много лаком. Любимите му лакомства са картонените опаковки.

Стъклояд – зелен

Стъклояд е бааавен и спокоен. Той „надушва“ стъклените отпадъци с антенките на главата си и бавно се търкулва към тях. Внимание, гладкото геройче може да се задави с металните капачки на стъклените бутилки! Ако има нещо, което стъклояд наистина не обича да яде, това са електрически крушки.

Пластоядка – жълт

Тази руса хитруша с плитки е сестричка на Хартояд и Стъклояд. Понякога братята ѝ я наричат Металоядка, защото обича да похапва и пластмаса, освен метал. Любимите лакомства на Пластоядка са метални кенчета и пластмасови бутилки. Пластоядка има чувствително коремче и затова обича празните опаковки да са чисти (без сокчета в тях).

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Песничка на опаковките
Къде трябва да отива боклукът ни?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град