България

Начало | България | Перперикон – древният и мистичен каменен град

Перперикон – древният и мистичен каменен град

Аз детето | 2018-04-17

Перперикон – древният и мистичен каменен град

Сгушен сред красивата природа и големите дървета на Източните Родопи и предпазен от красивия град Кърджали, съществува един много древен и доста любопитен скален град, който днес наричаме Перперикон. Той се извисява на връх с височина около 570 метра, а в подножието му място са намерили село Горна крепост и река Перперешка. Реката със сигурност не е голяма като Амазонка и определено в нея не плуват крокодили или други страшни животни и въпреки това хората още от древни времена са открили, че тя създава чудесни условия за живот. Именно заради това долината край Перперешка е осеяна с много археологически обекти от различни епохи доказващи колко древен е Перперикон.

Днес той е част от 100-те национални исторически обекта и доказано е един от най-древните скални археологически паметници у нас. Това автоматично го прави и един от най-посещаваните туристически обекти. Макар днес от величествените някога храмове и замъци да са останали само основите наши и чужди туристи посещават Перперикон, за да се докоснат и да почувстват духа на отминалите времена и на величието, което хората са могли да създават само от скали и камъни.

Казвайки древни не си мислете, че това се е случило да кажем през 1458 година, това са наистина древни сгради, създадени още преди 5 хиляди години пр. Хр. Тогава внушителните сгради са били издигнати в чест на Бога-Слънце, който хората по онова време почитали изключително много. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

Перперикон се състои от четири основни части, представляващи съвършена композиция от новокаменната епоха: мощна крепостна стена, Акропол, който е изграден от огромни каменни блокове, разположен в най-високата част на хълма, някога величествен дворец изсечен в скалите и заемащ площ от 10 000 квадратни метра и малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове. Дворецът и другите сгради на Перперикон удивляват със съвършенството на обемите и майсторството на строителите. Длетата са оформили стените толкова гладко, че се образува идеален отвес. Съвременникът е буквално шокиран, когато минава през направени преди хилядолетия врати; стъпва върху прагове, съхранили следите на исторически личности; изкачва се по стълбищата на тайнствени коридори с каменни поставки за осветяващите ги някога факли.

Свещеният хилядолетен град е унищожен от османските турци в 1362 г. и жителите му са отвлечени в робство. След няколко десетилетия мястото напълно запустява. В края на XIX в. Константин Иречек съобщава за средновековната крепост Хиперперакион (Перперикон), макар лично да не е посещавал местността. Оттогава до днес славата на Перперикон се завръща с пълна сила и всеки иска да види уникалния археологически, исторически и природен обект. Много от находките, открити при археологически проучвания на Перперикон, днес могат да се видят в историческия музей в град Кърджали.

Източник на информацията: wikipedia.org, снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град