интересно

Начало | интересно | Пет книги за деца, които не обичат да четат

Пет книги за деца, които не обичат да четат

Аз детето | 2017-08-02

Пет книги за деца, които не обичат да четат

Четенето на книги е едно от любимите ни занимания. Смело можем да кажем, че дори е наше любимо хоби и нямаме нищо против да прекарваме по-голямата част от свободното си време с книга в ръка. Колкото и банално да звучи, това е така, защото хубавата книга не само обогатява знанията ти, речниковия запас, но и чрез нея живееш не само един живот. Докато четеш можеш да бъдеш рицар, магьосник, крал, принц, принцеса, пътешественик и всичко, което се сетиш. Точно затова книгите често са незаменими приятели. За наше огромно съжаление обаче не всяко дете мисли така! Много родители искат да откъснат поне малко вниманието на детето от телевизора, компютъра, мобилния телефон или таблета. Но самото противопоставяне технологии-книги е грешен подход. Затова често вие дори без да го осъзнавате напук решавате, че няма да четете книги, просто защото така са ви казали. А те са прекрасни! Нямате си и на идея колко много хубави неща пропускате. Неща, които нищо друго освен книгата не може да ви даде.

Затова сега с вас ще споделим любими пет заглавия на книги, за всички които си мислят, че четенето не е за тях. Убедени сме, че ако разгърнете дори и само първите страници на една от тези книги няма да можете да спрете да четете!

„Огнедъх“ от Урсула Върнън

Тази книжка е подходяща за всички деца, които правят по-сериозни първи опити за четене, както и за онези, които вече четат гладко сами (и за всички деца, които не обичат да четат). Романът е съчетан с комиксова част и симпатични илюстрации. Голяма част от него е под формата на забавен диалог, а чувството за хумор е едно от най-големите му предимства. Историята на малкото драконче е кратка, весела и приключенска. Огнедъх е ученик, на когото (като на всички нормални дракончета или деца) понякога не му върви в разни неща – в училище има двойка, не може да издиша огън, когато си пожелае, малко е мързелив... Книжката няма да отегчи дори и най-претенциозния (или неангажиран) малък читател.

„Бабата бандит“ от Дейвид Уолямс

Книгата е подходяща за деца на 6-годишна възраст, макар че много се харесва дори и на възрастните. Нека обемът от 300 страници не ви притеснява. Буквите са едри и удобни за четене, а илюстрациите са дело на Тони Рос (познат от книжките на „Ужасния Хенри“). Главният герой е 11-годишният Бен. Тук един от плюсовете е самият Бен – повечето деца лесно могат да се асоциират с него, а баба му – със своята собствена. Това скъсяване на разстоянието читател-герой е особено важно, сами ще се убедите в това. Историята е приключенска, беладжийска и смешна. Шегите вътре са такива, които да разсмеят всяко дете. Заигравката със съмнителната самоличност на бабата на Бен е хитро измислена и държи вниманието на малките читатели чак до края.

„Семейство Тъпашки“ от Роалд Дал

Кратка, илюстрована и смешна – история подходяща за всеки начинаещ читател. Знаете ли защо децата обожават Том и Джери? Защото през цялото време си правят номера, защото няма крайно добър или крайно лош герой и защото все пак е смешно, когато някой се подхлъзне на бананова кора, падне на пода, опре лапа в кухненския плот, събори тигана, той падне на главата му, а последицата е цицина, толкова голяма, че пробива тавана. Роалд Дал знае как да накара едно дете да се смее и знае, че мръсните номера са добър начин това да се случи. Господин и госпожа Тъпашки са идеалните изпълнители на гадости от всякакъв тип. Самите те са доста нелицеприятни и некъпани. Държат маймуни в задния си двор, които... Е, ще разберете сами!

„Загадъчната планета: книга-игра“ от Дейвид Глоувър

Тази книга игра ще върне и самите родители в собствените им детски години, когато книгите-игри бяха особено популярно занимание. Днес на пазара могат да бъдат намерени няколко нови поредици, които са изградени на същия принцип, но са съчетани с повече илюстрации. По този начин те са подходящи за широк кръг от читатели на различна възраст. „Загадъчната планета: книга-игра“ е подходяща за всички деца, които четат сами и имат желание да „играят“ с историята. Самата история е кратка, но верният път до спасяването на космическата станция „Алфа“ е само един. Най-хубавото е, че сами ще трябва да вземете решенията в хода на историята, да преминете през изпитанията и да спечелите.

„Тошко Африкански“ от Ангел Каралийчев

Можете ли да си представите колко бели може да направи една-единствена маймунка? Представете си маймуна от Конго в българско село и какъв резултат би дала тази сметка... Дори най-смелият пакостник ще остане изненадан от нещата, на които е способен Тошко. Това е книга, която няма да ви остави безразлични – ще видите, че дори „задължителните“ книги могат да бъдат весели и нескучни.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град