важните неща

Начало | важните неща | Пет типа деца с които да избягвате да се сприятелявате

Пет типа деца с които да избягвате да се сприятелявате

Аз детето | 2021-07-19

Пет типа деца с които да избягвате да се сприятелявате

Децата, без значение какви са и откъде са, по природа със сигурност са добри и заслужават да им се даде шанс. Когато обаче пораснат толкова, че вече сами да взимат решения за постъпките си и да създават истински приятелства... нещата не стоят точно така. Със сигурност не искате да бъдете приятел с някое дете, което постъпва лошо. Не че самото то е лошо, но така са го възпитали родителите му или пък просто изобщо не са го възпитавали достатъчно. И ако искате и вие да не попаднете в кюпа с лошото дете и да ви се карат постоянно заради него, ви предлагаме да избягвате да се сприятелявате с тези пет типа деца. Те няма как да ви донесат нищо хубаво, пък и най-вероятно ако не им обръщате внимание ще разберат, че постъпват лошо и ще се променят.

Дете, което е много по-малко от вас и е научено, че всичко трябва да се дели с него

То е толкова мило и сладко и така хубаво се усмихва... Но от нас да знаете, че дете, което е по-малко от вас с над 8 години в повечето случай не се получава. Вие вече имате други разбирания за света и играете на съвсем други игри. Разбира се ако става въпрос за братчето или сестричката ви – занимавайте се с тях. Но ако случайно родителите ви карат да се сприятелите с някой друг по-далечен роднина или дори дете от приятелско семейство – спокойно им обяснете, че не можете. Най-малкото, защото не можете да намерите общ език. Освен това такива деца, понеже са мили и малки все още си мислят, че могат да получават всичко, което поискат и не разбират защо не им давате новата си играчка или телефона си. Тогава разбира се започват да се дразнят и да плачат или направо да пищят и познайте кой ще е виновен, защото е по-големият... Затова най-добре е да намерите за приятели ваши връстници, все пак ще се интересувате от едни и същи неща.

Детето, което непрекъснато обижда

Може и да не обижда вас, може вие наистина да сте най-добрият му приятел, но ако обижда другите – това не го прави по-малко лош. Разбира се това не означава веднага да го зарязвате... Първо му обяснете внимателно и спокойно, че не е хубаво да се обиждат другите и че ако той бъде наречен по този или онзи начин няма да се почувства особено добре. Ако не ви разбере, просто прекъснете контактите си с него за малко и ще схване. Ако пък не сте приятели, по-добре изобщо да не се сприятелявате засега. Дете, което обижда е агресивно и е въпрос на време да стане още по-лошо. Надяваме се, че родителите му ще обърнат внимание преди това, разбира се.

Зловреден провокатор

Той или тя има остър език и моментален усет към слабостите на другите. Веднага се приближава и с привидно мил глас казва нещо от рода на: „И роклята ми е по-красива от твоята“, „Но ти не знаеш как да го направиш“, „И ти си на пет, а аз на пет и половина!“. И колкото по-засегнато е детето, толкова по-резонансен става гласът на провокатора и широката му усмивка. Такова дете също не е най-подходящия приятел. То не обижда директно, но определено провокира тъга у почти всички, а това също изобщо не е хубаво. И макар вие да не го правите, ако сте заедно с него, всички ще набедят и вас за провокатор. Да не говорим, че в повечето случаи това дете предизвиква голямата караница и спокойно излиза чисто от цялата работа, а всички останали са виновни. Така че помислете си!

Детето с вманиачената майка

Тих/а, готов/а за игра и споделяне, взаимодействие и търсене на компромиси. Но какъв е смисълът, ако на всеки пет секунди някоя грижовна мама се кара на всеки, който е бил небрежен при играта дори и без да иска? И непрекъснато обяснява, че е необходимо да се играе приятелски, да се отстъпва на по-малките, да не карате колело, за да не паднете, да не бягате бързо, да не се люлеете, да не се катерите по катерушката... Разбира се всяка майка е загрижена за безопасността на детето си, но понякога това е прекалено и разваля цялото удоволствие.

Детето, което се мисли за кумир

Той или тя си мисли, че във всичко е най-добрият и че знае всяко нещо. Непрекъснато ви го напомня и ви внушава, че ако не става по неговия начин – значи изобщо няма да стане и няма да участва в игрите. Такъв приятел също не ви трябва! Такова дете първо трябва да разбере, че няма идеални хора и че е полезно да се вслушваш и в мнението на другите. Докато не разбере тези неща, момичето или момчето няма и как да ви бъде истински приятел.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град