любопитно

Начало | любопитно | Петте храни, които са забранени в Космоса

Петте храни, които са забранени в Космоса

Аз детето | 2018-03-09

Петте храни, които са забранени в Космоса

Много пъти, добре де, няколко пъти досега сме ви разказвали какво точно ядат космонавтите. Знаете, че те не се хранят с хапчета или някакви прахчета, които като се стоплят или им се добави вода като по чудо се превръщат в пържола и картофи. Поне засега все още не е измислено такова чудо. Ако сте се интересували от тази тема, знаете, че в повечето случаи те ядат почти същата храна като нас. Просто тя е в по-различни опаковки и понякога е сушена, за да може да се консумира по-лесно при липсата на гравитация. Така че всъщност на тях не им липсва почти нищо... освен тези пет храни, които са строго забранени в ракетите и космическите кораби. Така че ако мечтаете един ден да станете космонавт се пригответе да се лишите от тях за известно време!

Свежи плодове и зеленчуци

Космонавтите могат да ядат дехидратирани храни (сушени) и вакуумно запечатани плодове и зеленчуци. Единствените пресни плодове и зеленчуци, които астронавтите могат да консумират, се доставят един път месечно на Международната космическа станция.

Газирани напитки

Газираните напитки са напълно забранени за астронавтите, тъй като приемани в Космоса те могат да предизвикат... да се върнат по пътя от който са дошли... сещате се... В Космоса няма гравитация и газировката на напитките не може да изплува на повърхността им и остава в течността.

Подправки

Всякакви сухи билки и подправки са забранени в Космоса, защото лесно могат да попаднат в частите на ракетите и да ги повредят, а това никой не иска да става. Вместо тях астронавтите използват подправки под формата на паста или гел, за да овкусяват храната си.

Риба

Въпреки че рибата не е официално забранена, повечето екипажи не вземат риба заради неприятната ѝ миризма. Само си представете тясното пространство, в което живеят астронавтите и как някой от тях си хапва риба или още по-лошо: как забравя да я хапне навреме.

Хляб

Хлябът и всеки продукт, от който могат да се получат трохи, са напълно забранени в Космоса. Причината е отново липсата на гравитация. При евентуално хранене с хляб, трохите биха се разпространили навсякъде в кораба. Астронавтите хапват специално обработен и консервиран хляб. Макар че ако прочетете тук ще видите, че има надежди това скоро да се промени с нова космическа фурна.

Още куп любопитна информация за космоса можете да намерите тук!

Снимка: Instagram



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град