Лаборатория

Начало | Лаборатория | Пиратско съкровище: от обикновени камъни направете истински кристали

Пиратско съкровище: от обикновени камъни направете истински кристали

Мирела Любенова | 2022-09-12

Пиратско съкровище: от обикновени камъни направете истински кристали

Някога събирали ли сте камъчета докато сте на плажа? Не? Само мидички? Вярно, че те са съкровищата на морето, но знаете ли, че и камъчетата не падат по-надолу в класацията. Тези, които ще намерите на морето далеч не са така обикновени колкото си мислите. Те са интересни и красиви, да не говорим и че са гладки. Никъде другаде няма да видите толкова добре изгладени камъни освен на плажа. Това е дело на вълните и пясъка по брега и на дъното на морето. В продължение на много време вълните въргалят всеки по-голям камък по пясъка и така той постепенно се изтърква, докато се изглади идеално. И ако имаме повече късмет някоя вълна ще го отнесе на брега, ние ще го видим и ще си го приберем. Да не говорим, че понякога се случва вълните да успеят да слеят два камъка в едно и тогава се получава истинско морско съкровище. Знаете ли обаче, че с помощта на науката можете да го превърнете в истинско пиратско морско съкровище. Искате ли да разберете как? Тогава съберете си няколко камъчета от плажа и след това, когато се приберете от ваканцията, се пригответе да ги обсипете с истински кристали. Ние ще ви кажем как!

За да превърнете камъчетата в истински кристални съкровища ще ви трябват:

  • пакетче лимонтузу
  • топла вода
  • буркан или пластмасова кутия
  • лъжица
  • водни боички
  • капкомер или малка четка

Сега е време за кристалите:

Първото, което трябва да направите, за да преобразите камъчетата до неузнаваемост е да напълните буркана или кутията с около 3 чаши топла вода или като цяло толкова, че почти целия съд да се напълни с вода. След това към водата добавяте пакетчето лимонтузу и бъркате хубаво. Трябва да разбъркате толкова добре, че веществото да се разтвори във водата напълно, иначе няма да се получи такъв страхотен ефект. Не се тревожете – няма нужда да мислите кой да ви замества в бъркането като се изморите, обикновено трябват не повече от 3-4 минути. След това с помощта на лъжицата спуснете камъка във водата. Съветваме ви да ползвате лъжица не за друго,, а защото ако водата пръсне някъде или пък намокрите пръстите си с нея и вие ще се кристализирате едно хубаво по ръцете.

Накрая наблюдавайте. Ще видите, че кристалчетата започват да се образуват почти веднага. Разбира се, за да стане камъкът ви наистина красив, ще му трябва поне час, а още по-хубаво ще е да го оставите една нощ във водата. Така кристалите ще са просто невероятни и процесът ще е напълно завършен.

На следващия ден просто трябва да извадите камъка. Ако той леко се е залепил на дъното заради кристалите, просто леко подпъхнете лъжицата под него и създайте малко натиск. Само внимавайте да не е много и да не отделите камъка твърде рязко. Не че ще стане нещо толкова страшно, но някои кристали може да изпопадат.

Накрая поставете камъка да изсъхне някъде – най-добре върху кърпа или кухненска хартия. Сега идва и най-хубавата част. Оцветете го. Знаете ли колко яко се оцветява! С помощта на капкомер или малка четка капвате боя върху част от кристалчетата и тя бавно се разпространява навсякъде. Не знаем на вас колко ще ви хареса този ефект, но при нас определено имаше викове като: ехаааа, ухааа, ихаа, красивоооооо... Още по-хубаво пък става ако го оцветите с два или повече цветове. Една капка от единия и една от другия правят чудеса!

И понеже сме сигурни, че няма да минете само с направата на едно такова камъче, просто потопете няколко в разтвора и сте готови! Това е всичко! Сега е време вие да превърнете камъчетата от плажа в истинско морско пиратско съкровище!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град