История

Начало | История | Пишеш като с йероглифи...

Пишеш като с йероглифи...

Аз детето | 2018-05-10

Пишеш като с йероглифи...

Някога казвали ли са ви, че почерка ви е толкова лош, че все едно пишете с йероглифи... Това всъщност не е никаква обида и сега ще разберете защо! Древните египетски йероглифи са една от най-трудните исторически мистерии за разкриване! Вижте завладяващите факти за йероглифите и сами ще се убедите в това. Научете какво представляват – безкрайно интересно е!

Няма да повярвате, но макар йероглифите да идват от Египет, думата всъщност е гръцка. Имаме чувството, че всичко идва от Гърция... Така думата произлиза от две други: „йеро“ означава „свят“ (в смисъла на свещено), а „глифик“ означава „белег“ или „писание“. Така думата йероглиф на практика се превежда като „свето писание“. Според самите древни египтяни йероглифите и самото изкуство на писането на думи им е дарено като знание от бог Тот. Умението да се пише е било високо ценено в древен Египет, понеже за придобиването му се е искало много време – за да се обучи за писар едно момче трябва още от най-ранна възраст да бъде поверено на грижата на духовниците. При това само момчетата от знатни семейства са имали право и възможност да постъпят в училищата към храмовете. Точно заради това само имената на фараоните са изписани върху гробниците им. Обучението е започвало с писане на йероглифи с пръчица върху глинени плочки, след което се преминава към писане с тръстиково перо и мастило върху папирус.

Какво точно са йероглифите?

Древноегипетските йероглифи се състояли от чертежи и рисунки. Създавали се от художници, майстори и скулптори, които правели техни модели и ги измазвали в релефите. Картините на йероглифните азбуки били създадени, за да символизират древноегипетските букви. Казано по друг начин, рисунката, съставяща йероглифните знаци, е представяла звука на буквата. Освен това са се използвали и по-малки картини, които да представят цели събития, идеи или думи. Така например за изобразяване на думата сова се използвала картинка, която да обозначи звука „ммм“. Египетският символ за уста може да означава уста, но обикновено се чете като звук „ррр“. Въпреки че древноегипетската писменост е сложна, тя е и доста ясна. Наборът от знаци се е разделял на три основни групи: логограми – знаците, изобразяващи морфемите; фонограми – изобразяващи един или повече звука и определителни – изобразяващи не звук или морфема, а служещи като помощно средство за разбиране на предходните знаци. Както и другите писмености от този период, древноегипетската писменост се е състояла само от съгласни.

Йероглифите могат да бъдат рисунки на живи същества, предмети, използвани в ежедневието или символи. Някои са лесни за идентифициране, някои объркващи и някои невъзможни! Древноегипетската система на писане се състояла от около 700 знака. Йероглифите основно са се използвали както за религиозни, така и за тържествени цели. Те продължават да бъдат използвани в Египет до около 400 г. сл. Хр., след което са заменени от Коптик, друга форма на писмен език. 24-те букви, от които се е състоял, са взаимствани от гръцката система, но са добавени и още шест други, представляващи конкретни египетски звуци. По-късно древната наука за писане и четене на символи се забравя и в момента в Египет се говори и пише на арабски.

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град