Лаборатория

Начало | Лаборатория | Пишете тайни писма по-добре и от Джеймс Бонд

Пишете тайни писма по-добре и от Джеймс Бонд

Аз детето | 2018-06-28

Пишете тайни писма по-добре и от Джеймс Бонд

Бонд! Джеймс Бонд! В действителност не се казваме така, но пък смятаме, че сме по-добри от най-добрия таен агент познат в света на киното. По всяка вероятност не владеем бойните изкуства като него, не сме така тихи и съобразителни и не кроим идеалните стратегии и планове. Но пък гарантираме, че той не може да пише тайни писма като вас! Най-хубавото от всичко е, че за тази цел не трябва да имате супер тайна лаборатория, някакви шпионски средства или нещо подобно. Ще ви трябват съвсем обикновени неща, които можете да намерите във всеки магазин. Предполагаме, че вече си мислите „Аз това го знам. Сега ще кажат вземете лимонов сок...“, но грешите. Писането на тайни послания по този начин е от миналия век. Днес има един друг по-модерен способ с който да създадете невидимо мастило. Готови ли сте да разберете как?

Ще са ви необходими:

  • шепа суров ориз
  • шишенце йод (продава се в аптеките, но внимавайте с него, защото цапа доста)
  • бяла хартия
  • четка за рисуване
  • тенджерка
  • вода

Ето и как точно да го направите:

Първо трябва да сварите ориза! Може би затова е добре да помолите някой просто да ви наглежда – пък и както знаете всеки истински таен агент си има поне един помощник. Оризът се вари доста бързо, така че няма нужда да чакате дълго и да губите търпение. Всъщност накрая няма да ви трябва самият ориз, а водата в която се е сварил. Него можете да изядете, но отварата запазете и оставете да изстине леко.

След това е много лесно: потопете четката за рисуване в отварата и на бял лист напишете своето тайно послание. То може да е час за тайна среща с приятелите или пък предупреждение като „Знам кой вчера изяде всички бисквитки“. Или каквото друго си решите. После оставете хартията с посланието да изсъхне – необходими са около 5 минути.

Това е! О, не чакайте! А как някой да разчете посланието – много просто. Дайте му шишенце с йод и му кажете, че трябва да навлажни хартията с него и тайнописът ще се появи при това със сини букви.

Защо се получава така?

Оризът или в случая вашият разтвор след варенето му съдържа нишесте. То се образува в резултат на процеса фотосинтеза в листата на растенията и натрупван като енергиен резерв в семената, корените и плодовете под формата на скорбялни (нишестени) зрънца. Нишестето е бяло микрокристално вещество, неразтворимо в студена вода, без вкус и мирис. Но ако се докосне до йод се предизвиква химическа реакция и то се оцветява в синьо. Това е всичко! Просто, но така интересно!

Обичате химията? Тогава опитайте още:
Да си „отгледаш“ кристал от камък
Като в час по отвари: водата, която сменя цвета си
В природата се образуват за хиляди години, но вие можете да си ги направите у дома



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град