Космос

Начало | Космос | Пица, хапчета или храна на прах... С какво се хранят космонавтите?

Пица, хапчета или храна на прах... С какво се хранят космонавтите?

Мирела Любенова | 2017-07-27

Пица, хапчета или храна на прах... С какво се хранят космонавтите?

Храната, наред с водата, е доста важна част от съществуването ни, а и доста вкусна. Кой не обича вкусната храна? Не познаваме такъв човек, вие също със сигурност не познавате. Замисляйки се още по-надълбоко осъзнаваме, че хората са доста зависими от храната и където и да отидат трябва да имат такава. На Северния полюс, в гората на магическите феи и елфи, на Марс или където и да е другаде в космоса трябва да си носим храна. От друга страна, като казахме космос, е ясно, че не можеш да понесеш цял хладилник със себе си на ракетата или в Международната космическа станция, а пък храната в торбички или кутии от баба... Не знаем дали въобще може да оцелее без гравитация и с други температури. Ясно е, че не можеш и да си поръчаш пица в космоса. Поне не все още... Затова въпросът с какво точно се хранят космонавтите е доста интересен.

Сигурни сме, че не малко от вас са чували, че им дават хапчета с вкус на определена храна... Това обаче не е вярно! Най-малкото, защото едно хапче не може да осигури на човека всичките му необходими витамини и калории, които после да се превърнат в енергия, за да може той да има силите да изследва космоса. Други от вас веднага ще се сетят за един прах, който като го полееш с вода и става да кажем на пиле с картофи. Това пък въобще няма как да стане, засега е възможно само в анимационните филми. Да не говорим, че няма как да полееш нещо с вода, защото в космоса няма гравитация и най-много тя да „плува“ около теб!

Ясно е, че храна трябва да има! При това не малко, защото космонавтите остават там където са в продължение не просто на дни или седмици, а на месеци и дори години. Може би сега ще се учудите, но както вече ви казахме първите храни не са били нито хапчета, нито прах, а нещо като пюрета. Направо истинска пюрирана храна, която си имаме и ние у дома, но опакована в тубички подобни на тези за паста за зъби. Така космонавтите са могли да си ги изстискват в устата си без липсата на гравитация да им пречи. Това лично е изпитал Джон Глен, първият американски космонавт, който за първи път е консумирал така пюре от ябълка по време на космическа мисия през 1962 година. Не звучи толкова вкусно, нали? Вече се чудите дали да не се откажете от мечтата си да полетите в космоса, но не бързайте! От 1962 година досега е минало много време и нещата доста са се развили. Освен това на космонавтите също не им е звучало апетитно, затова веднага са помолили да измислят по-нормален вариант за хранене, защото ако пюре от ябълка не звучи толкова лошо, пюре от свинска пържола и зелена салата никак не е привлекателно.

След известно колебание и изследвания от страна на учените бил измислен и нов начин. Той също не предлага храна в абсолютно вкусния ѝ вариант, но поне прилича на това, което е. Как точно? Да вземем за пример шепа ягоди. Знаете, че те се развалят бързо, но в космоса това не трябва да се случва, затова те биват замразени и след това дехидратирани в специална вакуумна камера. Така няма нужда плодовете да се съхраняват в хладилник и издържат дълго време. Колкото до външния им вид... Можете да видите снимката, не изглеждат никак лошо! Освен това космонавтите могат да си ги направят и малко по-вкусни като ги полеят с вода, която попива в храната и тя отново прилича доста на това, което е била. Вкусна и питателна! Това се отнася най-вече за месото, картофите и ориза. Да, хората в космоса ядат точно това!

Колкото до споменатите ягоди – те могат да се ядат и сухи. Всъщност знаете ли, че като нищо и вие сте консумирали космонавтска храна. Ако сте закусвали мюсли или пък направо сухи плодове или сте опитвали бананов чипс – това е то космонавтска плодова храна! Мечтата да полетите в космоса отново звучи привлекателно, нали? Сега ще ви хареса и още повече, след като ви кажем, че днес (в най-модерното време) космонавтите от совалките ядат много храни, които и ние на Земята. Храната се приготвя по малко по-специални начини, но е същата. Да не говорим, че на дълги мисии на учените вече се осигуряват и посуда и фурна. За да е още по-вкусно имат и подправки като кетчуп, горчица и майонеза, както и сол и черен пипер. Е, вярно, че са в течен вариант и изглеждат малко шантаво (знаете, заради липсата на гравитация), но на вкус са си същите.

Ето че най-накрая стигнахме и до праха. Все пак в космоса се яде прах или по-точно се пие. Портокалов сок, чай – на космическите кораби има и това. Но то просто е на прах, като разтворимо сокче и се съхранява в специални торбички със сламки и дюзи в които да се сипе вода, защото ако решиш да пиеш от чаша в космоса... ами нищо няма да се получи. Точно поради тази причина космонавтите държат цялата си храна в специални контейнери за храна, които завързват около ръцете си. Храната обаче, не е точно по тяхно желание. Може и някой от тях да иска да си носи дехидратирана пица или хамбургер, но не може. Това, което ще носят се определя от диетолози, които трябва да са сигурни, че това, което се яде съдържа достатъчно витамини, минерали и други полезни хранителни вещества. Въпреки това едно е сигурно – ако мечтаете да полетите в космоса, храната не бива да ви спре. Тя е хубава, полезна и определено не е гадна. Даже сме сигурни, че с това темпо на развитие на технологиите като нищо ще можете да си поръчвате и пица.

Снимки: NASA

Ако искате да разберете още за живота в космоса, то прочетете:
Защо космонавтите носят космически костюми?
Питали ли сте се какво е необходимо, за да станете космонавт?
Как живеят космонавтите?
Кой е първият човек отишъл в космоса?
Скучаят ли космонавтите, когато са на мисия?



Коментари
1 коментар

Stefka , 14 г.,

Публикувано на 04.08.2017

Наистина е полезно (интересно) да знаем малко повече за космонавтите.Особено за това как се хранят.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град