За родители

Начало | За родители | Плодовите сокове с много захар увеличават риска от астма при децата

Плодовите сокове с много захар увеличават риска от астма при децата

Аз детето | 2017-12-20

Плодовите сокове с много захар увеличават риска от астма при децата

По-често от астма страдат онези деца, които пият плодови сокове с високо съдържание на захар, показва изследване на медици от Харвардския университет, цитирано от БГНЕС. Те са проучили хранителния режим на 1068 майки и техните деца, а също данните за здравето на децата, за да определят връзката между заболеваемостта от астма и сладките напитки с високо съдържание на фруктоза.

Анализирайки получените данни, учените установили, че децата, които редовно консумират захар и фруктоза, страдат от астма 77% по-често. При това тази зависимост бе установена при деца с различно тегло. Освен това употребата на подобни напитки по време на бременността също води до поява на проблеми с дишането.

„Засега не знаем как точно захарта и фруктозата довеждат до астма. Може да се предположи, че тези съединения провокират възпаления, които може да влияят върху развитието на белите дробове“, сподели една от авторките на изследването Шерил Рифас-Шиман. По-рано учени установиха, че от астма страдат най-вече жените, защото техните полови хормони не блокират възпаленията и не забавят отделянето на слуз от белите дробове, както това прави тестостеронът.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град