забавна наука

Начало | забавна наука | По следите на вълните

По следите на вълните

Аз детето | 2017-08-21

По следите на вълните

Вълните са съкровищата на морето! Точно така! Те са най-ценното му притежание, защото ако няма вълни то ще прилича на огромно езеро и нищо повече. Но то е море – величествено, огромно и красиво и трябва да има нещо, което никоя друга водна шир не притежава. Вълните са наистина красиви и безкрайно интересни. Убедени сме, че и вие като всички нас обичате да застанете на брега и да гледате как водата идва и се отдръпва от брега с много пяна. Да гали стъпалата ви, а често да носи със себе си и други морски съкровища като водорасли, готини камъчета и красиви мидички. Сигурни сме, че ако си представите море без вълни със сигурност няма да ви хареса чак толкова много и със сигурност половината забава ще изчезне за секунди. За наше щастие това няма как да стане и вълните винаги ще си бъдат част от съкровищата на морето.

Но откъде идват тези безкрайни вълни? Има ли великан, който седи в океана от другата страна на света, ритайки с краката си, за да прави кръг след кръг от вълни? Или може би има подводна вълнова машина, която работи нощем и денем, за да създаде тези безкрайни

шумящи и пенещи се водни богатства? Или науката може да отговори на въпроса за вълните?

Науката може и наистина дава отговор на това какво са вълните и какво точно ги предизвиква. Има си дори и специални хора, които са специализирали в изучаването на моретата и океаните. Тези учени се наричат океанографи и веднага ще ви кажат, че вълните са причинени от нещо, което непрекъснато е около нас: вятърът! Ако някога сте духали над гореща купа супа и сте забелязали вълните, причинени на повърхността от дъха ви то вече имате представа как вятърът създава вълните в моретата и океаните. Въпреки че някои вълни, наречени цунами, могат да бъдат създадени от подводни земетресения, повечето вълни са резултат от въздействието на вятъра по повърхността на океана. Чрез силите на триене и налягане, вятърът предава енергия на повърхността на морето, създавайки първите малки вълнички, който в крайна сметка се превръщат в големите вълни, които ние виждаме.

Сигурно знаете, че във всяка група вълни има няколко върха, наречени гребени, които са разделени от ниски точки, наречени корита. Учените измерват няколко аспекта на вълните. Тяхната височина се нарича амплитуда, а разстоянието между последователните гребени се нарича дължина на вълната. Времето, което минава между две последователни вълни се нарича период. Колкото повече вятър има, толкова повече и по-големи вълни ще има. Максималният размер на вълните ще зависи от три фактора: скорост на вятъра, продължителност на вятъра и извличане, което е мярка за размера на района, в който духа вятърът. След като вълните са достигнали своя максимален размер от определената скорост на вятъра океанографите казват, че морската повърхност е „напълно развита“. В открито море вълните се движат с постоянна скорост, незасегната от дълбочината на водата. След като започнат да се приближават до бреговата ивица и да се сблъскат с дъното, обаче, вълните започват да се променят и приличат на вълните, които познаваме и виждаме да се разбиват на брега.

Когато мислим за вълните, обикновено мислим само за частта, която се вижда над нивото на водата. В действителност обаче вълните се простират чак до дъното на океана. Тъй като нивото на водата намалява по-близо до брега, долната страна на вълната започва да се плъзга по дъното. Затова горната част на вълната започва да се движи по-бързо от останалата част от вълната. Колкото по-близо до брега е вълната, толкова по-бързо се движи и става по-голяма и по-осезаема. В крайна сметка горната част на вълната пътува достатъчно бързо, така че тя започва да се накланя напред. Този наклон се превръща в огъване, създавайки това, което наричаме гребен. Точно в този момент виждаме и разбиващата се вълна!

Доста по-интересни са отколкото си мислехте, нали? Сега вече знаете, че вълните не са просто движеща се вода!

Снимки: pixabay.com

Прочетете още няколко интересни неща на водна тематика:
Интересни факти за океаните
Да си направим истински океан
Тайните на най-дълбокото място в океана
Десет впечатляващи подводни феномена, които ще ви оставят без думи



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град