сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | По специална рецепта глина си направи и на воля моделирай ти!

По специална рецепта глина си направи и на воля моделирай ти!

Аз детето | 2019-09-08

По специална рецепта глина си направи и на воля моделирай ти!

Обичате ли да творите разни неща с ръцете си? Обикновените рисунки, картички или пък нещо за което е необходима още по-голяма сръчност като например оригами, апликации с листа, фигурки от пластилин или пък дори от глина, които можете да си запазите за дълго време. Творчеството определено е интересно, а също и много полезно. Дори и талантът ви да е в друга област ви предлагаме да опитате да творите нещо с ръцете си. Успокоява, дава воля на въображението, а пък и кой знае, като нищо ще се окаже, че умеете още нещо без да сте подозирали. При това този път ще започнем съвсем от нулата. Ще оставим въображението да ви води и да направите каквато си искате фигурка, но с глина, която сте направили сами. Е, всъщност глината няма да е съвсем глина, но почти си изглежда като такава и с нея се моделира много приятно. Пък и кой накрая може да се досети, че сте направили всичко сами – ще бъде голяма изненада.

Само преди да започнем имайте предвид, че ще използвате печката и затова е добре да помолите и някой възрастен за помощ, ако още не сте я усвоили съвсем. Иначе за глината или по-скоро „нещото-което-прилича-на-глина“ ще ви трябват:

  • 1 чаена чаша брашно
  • 2 чаени чаши сода бикарбонат
  • 1 и ½ чаена чаша вода
  • боя за храна (ако искате глината да е цветна)

Вземете си и тенджера и бъркалка или дървена лъжица.

Всичко става всъщност доста лесно – сложете всички съставки в тенджерата и бъркайте, докато получите течност с гъстотата на боза или тесто за палачинки. След това поставете тенджерата на котлона и го включете на средна температура. Сега... да, познахте, отново бъркайте, течността ще започне да бълбука леко, а след това ще се сгъсти като пюре. Трябва да бъркате през цялото време, докато това се случи, за да не загори. Но не се притеснявайте – не отнема много време!

После махнете сместа от котлона, покрийте я с кърпа и я оставете да изстине. След като изстине напълно е готова за оформяне. А за да запазите фигурките си като с истинска глина, след като ги направите, оставете ги поне два дни на слънце или на парното, за да изсъхнат. Можете и да ги оцветите с водни или темперни боички по желание.

Опитайте – много е интересно!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град