За учители

Начало | За учители | Понякога просто трябва да казваме „браво“!

Понякога просто трябва да казваме „браво“!

Аз детето | 2018-10-19

Понякога просто трябва да казваме „браво“!

Кога за последно казахте на учениците си тази дума? „Браво“ винаги е добре посрещана и желана похвала. Похвалата е по-добра от всяка отлична оценка, мотивираща похвала. Тази простичка дума носи в себе си толкова много положителност и мотивация за всяко дете, колкото нищо друго не би могло. При това браво трябва да бъде казвано на всяко дете. Независимо дали се е справило отлично със задачата или не! Тази дума се казва на всяко дете, което се е постарало.

Всеки от нас, независимо дали е учител или родител, често казва на децата си „Нищо, следващия път“ или „Опитай пак“, но конструктивни ли са тези фрази? В никакъв случай! Те по-скоро омаловажават положения труд и от тях детето разбира, че няма смисъл да се опитва повече. Защо тогава да не казваме „Браво, че участва в часа“, „Днес работи много търпеливо и внимателно“, „Днес беше концентриран и запомни много неща“? Когато обръщаме внимание на процесите, чрез които децата учат, внимание ще им обръщат и те самите – ще стават още по-концентрирани, по-активни, ще имат повече ентусиазъм и енергия, ще бъдат по-позитивни към това, което учат и ще вярват в собствените си възможности.

Защото ще виждат, че усилията им се ценят и имат значение. И защото реално човек учи, не когато винаги взима първото място и дава верните отговори, а когато експериментира, когато тренира и репетира, а тези процеси неминуемо включват и грешки, но и подобрение и израстване и, разбира се, реално притежаване на успеха след това.

По материали от Маргарита Аспарухова-Кандиларова, Център за приобщаващо образование – http://priobshti.se



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град