Лаборатория

Начало | Лаборатория | Почти магия: знаехте ли, че можете да ходите върху яйца

Почти магия: знаехте ли, че можете да ходите върху яйца

Аз детето | 2021-04-15

Почти магия: знаехте ли, че можете да ходите върху яйца

Чували ли сте някога фразата „да ходиш по яйчени черупки“? Тук не я използваме чак толкова често, но в Германия и Канада можете да я чуете винаги, когато някой иска да ви опише ситуация, в която трябва много да се внимава. Да кажем например, че мама ви е помолила да ѝ подадете телефона и иска да ви каже, че не трябва да го изпускате. Ако сте германец или канадец тя ще ви каже: „Внимавай, ходиш по яйчени черупки!“. Малко е странно, но пък на нас изразът много ни харесва. Точно заради това много хора си мислят, че буквално да ходиш върху яйца не става. Трябва да си много лек и да притежаваш някакви магически сили или може би да си йога. Сещате се – един от ония, които лежат върху пирони! Сега внимавайте – ще ви издадем една тайна, която не бива да казвате на никого. Яйцата или по-точно черупките им са много по-твърди, отколкото предполагате и са достатъчно здрави да издържат теглото ви. Не вярвате ли? Тогава нека ви го докажем, време е за експеримент „ходене върху яйца“!

За забавния почти магически експеримент както се досещате ще ви трябват яйца. Ама две картонени кутии пълни с яйца и е хубаво да са от по-големите и... Това е всичко! Както вече ви казахме яйцата са невероятно здрави, въпреки че повечето хора мислим точно обратното. В основата на този експеримент стои единствено мощта на яйцата, а вие трябва да направите само едно нещо. Преди да се качите върху тях проверете дали всички яйца са здрави, ако има някои, които ви изглеждат съмнителни ги заменете с други. Най-важното нещо е също така да обърнете внимание дали всички яйца са сложени по еднакъв начин. Сигурно сте забелязали, че единият край на яйцата е малко по-остър от другия, така че ще бъде лесно да проверите дали те са поставени с един и същи край нагоре. Ако има някое, което изостава от строя просто го обърнете. И вълнуващата част може да започне.

Събуйте обувките си и махнете чорапите. Намерете приятел да ви крепи, когато се качвате върху яйцата. След това сложете единия си крак върху едната кутия, а другия върху другата. Тайната на разходката по яйца е просто да разпределите равномерно теглото си върху тях. Това ще стане като просто гледате стъпалото ви да е стъпило върху няколко яйца и в никакъв случай между тях. Това е всичко! Доста е невероятно нали!

Накрая само да ви кажем, че след експеримента яйцата пак могат да бъдат сварени или направени на омлет и да се хапнат!

Знаете ли защо е така?

Чисто и просто тайната се крие във формата на яйцата. Може и да не го забелязваме, но тя е доста уникална и именно тя им придава тази сила. Яйцето е най-здраво в горната и долната си част и именно затова не се счупва, когато стъпите върху него. Леко заострената форма от едната страна помага на яйцето да разпредели тежестта навсякъде по черупката, вместо да се концентрира само на едно място, което със сигурност ще го счупи. Всъщност яйцата са такива не за да можем да ходим по тях, а за да може кокошката да ги мъти. По същия начин тя седи върху тях и те не се чупят. Какво да ви кажем – природата е измислила всичко!

Можете да направите и още няколко забавни неща с яйца:
Яйцето, което обича да плува
Сварено или сурово?
Забележителен трик с яйце
Да си направим голо яйце или как да обелим яйце, без да го пипаме



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град