фокуси

Начало | фокуси | Познай в коя ръка е – най-готиният и лесен фокус с монети

Познай в коя ръка е – най-готиният и лесен фокус с монети

Мирела Любенова | 2017-09-20

Познай в коя ръка е – най-готиният и лесен фокус с монети

Хайде да се забавляваме за малко с фокуси! Сега ще ви покажем един супер лесен и същевременно с това толкова интересен фокус, който несъмнено ще впечатли всеки. Той е толкова бърз и изисква толкова малко, че можете да го покажете дори и в училище. Това обаче не е най-хубавото – най-хубавото на този фокус е, че е толкова хитро измислен, че трудно някой ще разбере каква точно е тайната. Всички знаем, че фокусите са просто много хитри номера, но им се наслаждаваме вече повече от 400 години именно, защото не можем въобще да схванем как става номера и за нас фокусът изглежда просто като нещо магическо. Сега е моментът да покажете на съучениците и семейството, че и вие имате магически сили. При това можете да четете мисли и да виждате през плътни обекти. Не ви вярват – тогава им го докажете с този фокус.

Казахме ви вече, че той е много лесен и за него не трябва нищо друго освен две монети, желаещ на който да го демонстрирате и мааалко математически умения. Не се плашете от последното, няма да ви караме да намирате косинус и синус, нито да делите на един милион. Това е нещо, което със сигурност вече умеете и няма да ви се опре дори и без да сте го тренирали. И така...

Сложете на масата или чина две монети: една от 5 и една от две стотинки. След това обяснете, че имате магически способности и можете да познаете коя монета в коя ръка ще бъде без да сте видели къде ги е сложил приятелят ви. След това се обърнете с гръб и му кажете да ги вземе и да държи по една във всяка ръка, като запомни коя къде е, но без да ви казва или показва. Нямате си и на представа как ще се учуди, когато наистина познаете коя къде е. Всичко това става с няколко прости сметки!

Кажете на приятеля си да умножи по три числото, което е на монетата в дясната му ръка. След това да умножи по две числото на монетата в лявата му ръка. Накрая да събере получените две числа и да ви каже крайния резултат. А как ще познаете ли? Фасулска работа! Просто запомнете, че ако сумата е четно число, то монетата от 2 стотинки е в дясната ръка, а тази от 5 в лявата и обратното. Ако числото е нечетно – в лявата си ръка приятелят ви държи 2 стотинки, а в дясната пет. Просто и лесно и винаги работи. И макар, че всеки ще се досети, че познаването ви има нещо общо със смятането – никога точно няма да познае как става това. Ето това е магията на фокусите!

Все пак ние ще ви кажем как става, за да сте истински подготвени! Просто е: всяко четно число умножено по три е четно число, а всяко нечетно число умножено по три е нечетно число. Така също и всяко четно число умножено по две е четно число, както и всяко нечетно число умножено по две е четно число. За по-ясно ето и пример!

Представете си, че в дясната си ръка държите монета от 2 стотинки, а в лявата от 5 и изпълнявате точно инструкциите ни. Това означава, че ще се получи следното:

2.3 + 5.2= 6+10 = 16 – сумата е четно число.

Тогава какво би станало, ако:

5.3 + 2.2 = 15 + 4 = 19 – сумата е нечетно число? Нали помните какво ви казахме – тогава в дясната си ръка ще държите монета от 5 стотинки, а в лявата от 2! Накрая една тайна от нас: сигурни сме, че ако решите да покажете този фокус на учителката по математика и ѝ обясните как става това – тя много ще го хареса и ще се впечатли, че май си учите уроците старателно!

Ако обичате такива математически фокуси вижте и тези:
Вълшебното число – прост, но ефектен фокус
Най-добрият фокус със зарчета
Ефектът на Мьобиус: когато математиката прави фокуси



Коментари
1 коментар

sevjan saliev, kak s г.,

Публикувано на 17.11.2017

kak stava tozi fokus iskam da mi kajete

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град