любопитно

Начало | любопитно | Пригответе се – очакват ни първите падащи звезди за годината точно тази нощ

Пригответе се – очакват ни първите падащи звезди за годината точно тази нощ

Аз детето | 2019-01-03

В нощта на 3 януари и ранните часове на 4 януари, ако имат късмет облаците да се отместят, любителите на астрономическите спектакли могат да наблюдават пика на Квадрантидите – първия „звездопад“ за годината, съобщава Earth Sky. Метеорният поток Квадрантиди е активен от края на декември до втората седмица на януари. Максимумът му обикновено е около 3 или 4 януари. В пика на метеорния поток тази година, ако условията позволяват, могат да бъдат наблюдавани между 60 и 100 падащи звезди на час. Звездният дъжд се вижда най-добре от северното полукълбо, и в частност в Европа.

Добрата новина за поклонниците на явлението е, че тази година пикът е преди новолуние и видимостта при липса на облачност ще е по-добра. Миналогодишният спектакъл беше замъглен от светлината на най-голямата суперлуна за 2018 г. За разлика от други метеорни потоци като Персеиди или Джеминиди, максимумът на които продължава около два дни, пикът на Квадрантидите трае само няколко часа. Поради тази причина някои части от света няма да могат да го наблюдават. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) е между съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес. Метеорният поток Квадрантиди дължи името си на „покойното“ съзвездие Квадранс Муралис (Стенен Квадрант). То остава извън списъка със съзвездия, изготвен през 1922 г. от Международния астрономически съюз. Тъй като метеорният поток вече е кръстен на въпросното съзвездие, наименованието му остава непроменено.

Влизащите в състава на Квадранс Муралис звезди са „разпределени“ между съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес. Произходът на метеорния поток Квадрантиди остава загадка за астрономите, но се смята, че е свързан с астероида 2003 EH1.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град